Vijesti

Sjećanje na doktora Lazića živjeće dok je Ilidže, srpskih boraca i njihovih potomaka (VIDEO)

U spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama obilježena je četvrta godišnjica od smrti ratnog hirurga Miodraga Lazića koji je tokom proteklog Otadžbinskog rata stao rame uz rame sa svojim narodom, spasavajući živote hiljade pacijenata.

Doktor Miodrag Lazić, radeći kao hirurg u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju, gdje je obavio više od 3.500 operacija, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Republike Srpske.

Povodom četvrte godišnjice od njegove smrti saborci, kolege i prijatelji okupili su se u spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija, gdje je služen parastos i odata počast ovom srpskom patrioti.



- Sjećanje na doktora Lazu živjeće dok ovdje žive Ilidžanci, srpski borci i njihovi potomci - rekao je zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Šehovac.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić rekao je da je doktor Lazić u teško ratno vrijeme došao kao dobrovoljac iz Niša i da je svojim radom dao veliki doprinos odbrani Srpske Ilidže i Srpskog Sarajeva, zbog čega zaslužuje vječno sjećanje.

Doktor Lazić je stao u odbranu Republike Srpske i u najteže vrijeme stradanja dokazao ljubav prema otadžbini pružajući pomoć i kao čovjek i kao ljekar, spasavajući život boraca i civila.

Ratni vojni invalid Ljubiša Tomić, kojem je život nakon ranjavanja spasen u bolnici "Žica", prisjetio se da je doktor Lazić obilazio ilidžanske ranjenike koji su liječenje nastavili na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.



Doktor Lazić je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Kao hirurg, učestvovao je u Proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" u Palama i bio jedan od osnivača ratne bolnice "Žica" , skoro na liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Na spomenik doktoru Miodragu Laziću, koji se nalazi se na istoimenom šetalištu u opštini Istočna Ilidža, položeno je cvijeće i odata počast ovom velikom srpskom humanisti.

 

Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog