Svijet

Stoltenberg: Izložba zaplijenjene i uništene opreme alijanse je „uvredljiva za NATO pakt”

Jens Stoltenberg zatražio da Rusija otkaže izložbu uništene opreme alijanse jer je „uvredljiva za NATO pakt”.

Ispred Muzeja pobjede na Poklonoj gori u Moskvi 1. maja biće otvorena izložba NATO naoružanja i opreme koju je ruska vojska zarobila tokom oružanih sukoba u Ukrajini. Ova izložba vojnih trofeja trajaće mjesec dana, saopštilo rusko ministarstvo odbrane.

Na izložbi će biti predstavljeno više od 30 primjeraka vojne opreme proizvedene u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Švedskoj, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Africi, Finskoj, Australiji, Austriji i Ukrajini.

Pored tenkova „leopard" i borbenih oklopnjaka „mardera", posetioci će moći da vide i američka borbena vozila pješadije "bredli", kao  švedska borbena vozila pešadije CV90, francuska  borbena oklopnim vozila AMKS-10RK.

Njemački tenk „leopard 2" dopremila je grupa za popravku i evakuaciju Centralnog vojnog okruga iz Avdejevskog pravca sredinom aprila.

Borbeno pješadijsko vozilo „marder" evakuisano je iz okoline Avdejevke krajem marta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da otkaže izložbu uništene opreme alijanse jer je to uvredljivo za NATO blok.

„Svi znaju da Sjevernoatlantska alijansa nije strana u sukobu. Prikazivanje tehnologije u Moskvi stvara utisak ne samo o učešću NATO-a, već i o porazu alijanse u ovom sukobu. Rusija ne treba da pokazuje opremu kao da je već pobijedila“, smatra Stoltenberg.

U intervjuu za „Tagesšau” generalni sekretar je ocijenio: „Mogućnost ruske pobjede predstavlja mnogo veći rizik za NATO nego rizik da bude uvučen u sukob."

Američki tenkovi „abrams” još čekaju u zoni borbenih dejstava da budu poslati u rusku prestonicu. Njih šest pogođeno a jedan će poslužiti kao eksponat na sajmu uništene NATO tehnike u Moskvi.  

Zatim tu je „leopard” koji je uvezen prošle nedjelje i francuski tenk AMKS-10RKR. Odmah do njega biće poljski samohodni top „Krab“ i jedan ukrajinski tenk.

Od sve opreme koju je Kijev dobio od NATO-a, samo britanski tenk „čelendžer” neće biti izložen. Ovi tenkovi još nisu stigli u područje frontova, stoje na periferiji Kijeva i pripremaju se za odbranu.

 

Foto: Video isječak
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog