Nauka

Торлак међу увозничким "ајкулама"

БЕОГРАД - Министар здравља додаје да је најбољи доказ борбе и труда државе да „Торлак" спасе улагање од милион евра сваке године у ову кућу. Прво, за обнову погона за производњу вакцине против грипа, друго, за успостављање производне полио вакцине, цепива за дечју парализу.


- Нико не спори национални интерес и потребу да Србија има своју производњу вакцина, али наш проблем је како да „Торлак" буде конкурентан светским произвођачима, када смо више од 20 година „ван седла". Због санкција смо 1992. године изгубили сертификате за производњу вакцина за америчко и тржиште југоисточне Азије, а сада су пред произвођачима вакцина велики захтеви у процедурама производње. Сада на тржишту имате 10 великих произвођача вакцина, „ајкуле", међу којима је „Торлак" ситна риба. Ипак, ми не одустајемо од наше производње вакцина, имамо бизнис планове, улагања, али је тешко када сте били 10 година ван игре - објашњава др Милосављевић.

На питање зашто се „Торлаку" не нађе одговарајући стратешки партнер, министар здравља каже како само лаици могу мислити да је то лако и да упркос томе што се „Торлаку" последњих година диже цена и улаже у њега, потрага за стратешким партером није ни лак ни брз посао.

Др Предраг Кон, епидемиолог и председник Радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, сматра да имати свог, домаћег произвођача вакцина у светлу припрема за пандемију птичјег грипа, значи велику ствар, јер би се у противном могли наћи у незавидној ситуацији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog