Društvo

Предсједник Скупштине Прњавора, хапшен по Њемачкој потјерници


ПРЊАВОР - Предсједник Скупштине општине Прњавор Бране Жунић рекао је Срни да зна које га је лице пријавило те да "не жели да оптужује СДС као опозициону партију у Прњавору, јер су му многи људи из СДС-а јавили и поздравили његов повратак", али да је "једна издвојена група из СДС-а радила врло прљаве ствари".

"Крајем фебруара заустављен сам на словеначкој граници, гдје ми је саопштено да постоји налог полиције Њемачке да се од мене узме изјава, у смислу да ме терете за неко дјело по члану 255 кривичног закона Њемачке" - напоменуо је Жунић и додао да "то значи да је већ тада био лишен слободе и стављен у екстрадициони притвор у Словенији".

"Тај налог је издат још 1994. године, а њемачка полиција је на тврдње одређених лица имала потребу да ја дам исказ. Расписали су налог ради давања изјаве о конкретном случају и не видим да је то плански смишљено. Али, одређени политички субјекти у Прњавору су плански радили и нон стоп на интернет страници износили неке неаргументоване тврдње, знајући да новинари то преносе и тако су ми лијепили етикете, што ми је нанијело доста штете" - изјавио је Жунић.

"Чим сам чуо за шта ме терете било ми је јасно да нешто није у реду и сам сам тражио да по скраћеном поступку одмах идем у Њемачку. На моју жалост, то је у Словенији трајало прилично дуго, чак 24 дана, иако, а такви поступци знају трајати и два мјесеца, али 24. дан сам испоручен у Њемачку да бих одмах сутрадан дао изјаву о једном ратном догађају из 1993. године и резултат тога је да сам пуштен кући" - објаснио је Жунић.

Он је нагласио да није прихваћен захтјев тужиоца да остане и даље лишен слободе и да је поступак обустављен.

"Било је написано да је једна одређена група чији сам ја, наводно, био члан, малтретирала или вршила разбојничку отмицу под пријетњом оружја над групом грађана са друге стране ратне линије. Ситуација је разјашњена и захваљујући мом адвокату Марку Драгићу, који је представио праву ситуацију и истину о збивањима тих година на овим просторима.

Он им је објаснио да је овдје био рат, да је било сукобљених страна, да су људи, кад су били заробљавани, имали оружје у руци, а не да је једна страна имала оружје, а да су на другој наводно били цивили..Дакле, доста тога је он поткријепио одређеним чињеницама, тако да је моја изјава само била задња карика у свему томе" - навео је Жунић.

Он је навео да се "овдје свашта писало, да људи олако унапријед осуђују и пресуђују, и да ће се консултовати са адвокатима ради подизања евентуалних оптужби".

Жунић је нагласио да "осјећа огромну захвалност према људима који су га дочекали у Прњавору, који су били стрпљиви, који нису излазили са олаким саопштењима и који су чекали расплет ситуације". "Они који су се понашали супротно направили су штету мени и мојој породици, писали су свашта у стили: шеф полиције, шеф за размјену заробљеника у читавој БиХ итд" - навео је он и додао да је "чак и у Словенији први дан истражни судија мислио да га пусти кући али се предомислио".

"Желим да се захвалим ПДП-у, што је читаво вријеме био присутни у случају, прије свега потпредсједнику Слободану Наградићу, госпођи Зори итд, што су давали подршку мојој породици. Једноставно, сви су знали да треба мало више стрпљења и да ће ствар изаћи на добро" - додао је Жунић.

Он је захвалио и свим грађанима Прњавора, челним људима ПДП-а и амбасадору БиХ у Словенији Здравку Беговићу

Жунић је прије мјесец дана ухапшен у Словенији, испоручен је Њемачкој, која је расписала потјерницу за њим, а суд у Њемачкој јуче га је пустио на слободу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog