Politika

Спрега вјерске и политичке власти

ТРЕБИЊЕ - Влада Републике Српске има одличну сарадњу са Епархијом захумско-херцеговачком и приморском, што је сасвим нормално, и не прихвата било какве атаке на слободу која је гарантована за рад вјерских заједница, рекао је данас у Требињу предсједник Владе РС Милорад Додик након разговора са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем.

"Овдје је активност Цркве веома важна и сваки насртај на СПЦ није само насртај на ту институцију, већ на осјећања свих нас који смо апсолутно опредијељени за слободе и вриједности које треба да афирмишу ове организације", истакао је Додик.

Осврћући се на недавне инциденте у Требињу, Додик је истакао да атаци "неких битанги који су покушали да направе случај говоре о томе колико су они безначајни".

Додик је истакао да слобода медија, за коју се и он залаже, мора бити ограничена правима других на ту исту слободу.

Он је безбједносну ситуацију у Требињу оцијенио стабилном, напомињући да има проблема одређене врсте са општим криминалитетом, али да то није питање које овај град издваја од цијеле регије.

Владика захумско-херцеговачки и проморски Григорије истакао је да Влада РС има "добар осјећај" за Херцеговину, што значи да Херцеговина има шансу.

Он је истакао да је пољопривредна задруга у Петровом Пољу код Требиња, која је удружила 15 села, само један од примјера како се треба у будућности заједнички дјеловати.

Премијер РС данас је у Епархијском дому разговарао и са привредницима ове општине о плановима и могућностима развоја.

Према Додиковим ријечима, највећи проблеми су у сектору грађевинарства који раније нису били присутни, а који су сада директно узроковани проблемима глобалне економске кризе.

"Влада РС је путем мјера које је утврдила како би санирала одређене проблеме и утицала на задржавање запослености предвидјела формирање гарантног и интервентног фонда одакле ће се обезбиједити помоћ привредницима", истакао је Додик.

Додик је нагласио да је циљ Владе РС да задржи запосленост, као и предузећа која су до сада пословала позитивно.

Премијер РС је позитивним оцијенио иницијативу да се у Требињу формира одјељење средње пољопривредне школе, јер тих кадрова недостаје.

Поставља се само питање, да ли је до ове заједничке реакције дошло због заједничких непријатеља, или је стварно у питању жеља Владе РС да заштити вјерске заједнице. Додуше, од раније је познато да су премијер РС Милорад Додик и владика захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије у добрим односима. Из тог угла посматрано, владикина изјава да Влада РС (читај, Милорад Додик) има "добар осјећај" за Херцеговину и да то представља шансу за Херцеговину, звучи, у најмању руку, забрињавајуће.
Да ли то значи да премијерски "осјећај" ставља одређене регије у привилегован положај, као и зар сама функција премијера, аутоматски не представља "добар осјећај" за цијелу Републику?!

Још је један дио данашњег требињског сусрета, уистину илустративан.
Наравно, ријеч је о томе како је Предсједник Владе РС примао привреднике у Епархијском дому. То вјероватно значи да однос Владе РС и бањолучке епархије није на подједнако високом нивоу. Јер, уколико би био, тада уопште не би постојала потреба за изградњу зграде владе, већ би се и премијер и комплетна администрација РС могли састајати у бањолучком Владичанском двору!

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog