Politika

СДС: Мајкићева лажима умирује јавност

БАЊАЛУКА - СДС је саопштио да је делагат СНСД у Дому народа парламента БиХ, Душанка Мајкић, грубо обманула јавност тврдњом да је Клуб делегата српског народа повукао сагласност на одлуку о приступању измјенама Устава БиХ усвојену 26. марта.


Сједница Клуба српских делегата није ни сазвана, јер би о њој био обавијештен и делегат СДС, Слободан Шараба, наводе из СДС.

СДС подсјећа да је Шараба гласао против одлуке о приступању измјенама Устава БиХ, и у име СДС упозорио делегате СНСД да је оваква одлука штетна за интересе РС и да она значи рушење Дејтонског споразума.

"Одлука о приступању измјенама Устава БиХ, које укључују и `територијалну организацију БиХ и средњих нивоа власти`, а коју су подржала три делегата СНСД, према Пословнику о раду Дома народа, може бити поништена само усвајањем нове одлуке, којом се преходна ставља ван снаге, што је познато и делегатима СНСД", наводи се у саопштењу.

Из СДС истичу, да је делегатима СНСД познато и то, да је територијална реорганизација БиХ договорена Прудским споразум, и да су они у Дому народа само подржали оно, што је договорио лидер СНСД Милорад Додик, са његовим партнерима, те је очигледно да стварни циљ делегата СНСД и није да одлуку о територијалној прекомпозицији БиХ ставе ван снаге, него да новим лажима умире јавност.

Клуб делегата српског народа у Дому народа повукао је сагласност на одлуку о приступању измјенама Устава БиХ, усвојену на сједници овог дома 26. марта.

"Сагласност повлачимо из разлога што поменута одлука одступа од тачке 2. заједничке изјаве лидера СДА БиХ, СНСД и ХДЗ БиХ од 25. марта", наводи се у писму достављеном предсједавајућем Дома народа Илији Филиповићу и замјенику предсједавајућег Сулејману Тихићу.

У писму, које је потписала Мајкићева, подсјећа се да су лидери договорили да посланички клубови ових странака у Парламентарној скупштини БиХ, заједно са осталим политичким странкама, покрену иницијативу за приступање измјенама Устава БиХ, према садржају и принципима дефинисаним Прудским споразумом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog