Svijet

И у Молдавији одлучују гласови из иностранства

КИШЊЕВ - Комунистичка партија Молдавије нема потребну парламентарну већину за контролу избора новог предсједника државе, саопштила је синоћ изборна комисија, послије бројања гласова са спорних избора.


Комунисти су добили 49,48 одсто гласова, што им доноси 60 мјеста у парламенту, један мање од потребне три петине, за избор свог кандадата на функцију шефа државе.

Ови резултати објављени су послије пребројавања гласова из иностранства.

Опозициони либерали и либералдемократе, освојили су по 15 посланичких мандата, а савез Наша Молдавија 11 мандата.

"Изборна комисија омогућила је је опозицији да провјери гласачке спискове и тиме испунила један од њених главних захтјева", изјавио је секретар изборне комисије Јуриј Киосан.

Опозиција је оспорила резултате парламентарних избора одржаних током викенда, након којих је било објављено да су комунисти освојили 61 мандат, што је изазвало насилне протесте у главном граду Кишњеву.

Молдавија је земља у којој, због Придњестровља (Траснистрије), немире не желе ни ЕУ ни Русија. Но, ЕУ ће наступити далеко уздржаније, будући да је у немире умјешана и њена земља чланица, односно Румунија.

То је, отприлике, као да се Србија мијеша у евентуалне немире у Црној Гори; али Фронтал.РС је већ дао детаљну анализу прилика и перспектива у Молдавији: http://www.frontal.rs/cyrl/?page=69&kat=10&vijest=25255

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog