Društvo

Јелишић: Владине мјере штедње се не односе на Народну банку Србије

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић потврдио је да НБС неће смањити плате својим запосленим , јер се нису препознали у одлуци Владе Србије о штедњи.



"Ми у НБС не осећамо се прозваним у програму Владе, јер нисмо државни службеници и имамо законом загарантовану самосталност, то значи и финансијску самосталност. Нема смањења појединачних зарада, али ће укупни трошкови бити мањи у односу на 2008. годину" - рекао је Јелашић за београдски дневник "Прес".

Он је истакао да се у НБС не осјећају прозваним ни када је ријеч о смањењу броја запослених.

У НБС нису жељели да дају конкретан одговор на питање да ли ће Јелашић поднијети оставку уколико му Влада смањи плату.

"Надамо се да ће Влада Србије схватити да до смањења плата у НБС не треба да дође. Уколико то не буде схваћено, видећемо шта даље", кажу у НБС.

У НБС се надају и да ће Влада Србије "поштовати принцип самосталности централне банке".

"Независност НБС огледа се у персоналној, правној... али и финансијској независности у односу на државне органе. Угрожавање било ког облика независности представља директно нарушавање принципа самосталности и независности НБС, гарантованих Уставом и законом", кажу у НБС и додају да се њихове плате не исплаћују из буџета.

Према одлуци Владе Србије, плата гувернера Јелашића од маја могла би да буде највише 180.000 динара (шест просјечних зарада или око 2.000 евра), уместо 412.175 динара (око 4.500 евра), колико има данас. Јелашић је неколико пута до сада рекао да не би пристао да ради за мање новца.

Влада Србије је у уторак донијела одлуку о привременом смањењу плата у државној администрацији, укључујући и Скупштину, НБС, Привредну комору Србије, регионалне коморе, јавна предузећа и агенције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog