Politika

Додик: Исламска вјерска заједница неће укинути РС

ОШТРА ЛУКА - Исламска вјерска заједница у БиХ није направила Републику Српску, нити ће је укинути, изјавио је данас премијер Српске, Милорад Додик.


Реагујући на недавне позиве на укидање РС које је упутио старјешина џамије краљ Фахд у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис, Додик је истакао да не изненађују оцијене о РС као геноцидној творевини, те истакао да је "у БиХ одавно на сцени политички ислам".

"У БиХ је на сцени политички ислам који промовише одређене одговоре мимо уобичајних стандарда да вјерске заједнице не треба да се баве политиком и коментаришу политичке догађаје. То је цивилизацијско достигнуће које се напушта у БиХ, јер Исламска вјерска заједница већ дуже вријеме има примат и преузима улогу главног фактора политичког дешавања у бошњачком народу'', рекао је Додик новинарима у Оштрој Луци.

Додик је истакао да је "јасно да је реис (Мустафа) Церић главни политичар код Бошњака".

"Не тако давно и сви бошњачки политичари нису почињали дан, а да не кажу како треба укинути РС. Кад смо им одговорили да Српска није спорна, а да све друго може бити спорно, онда су имами почели да говоре'', истакао је Додик.

Халиловић је у молитви 3. априла, рекао да су Срби извршили агресију на БиХ на основу Меморандума Српске академије наука и уметности и да им је циљ био стварање велике Србије.

Овај исламски вјерски вођа је у молитви посвећеној "седамнаестогодишњици од почетка агресије на БиХ", навео да је у БиХ "проведен страшан геноцид на чијим темељима је призната и геноцидна творевина дејтонска РС", па је потом позвао међународну заједницу да прво укине њен назив, а потом и саму РС.

Халиловић је нобеловца Иву Андрића назвао "четничким идеологом".

Политички аналитичар Џевад Галијашевић тврди да је Халиловић Мудерис други човјек вехабијског покрета у БиХ, док је први поглавар Исламске заједнице у БиХ, Мустафа Церић.

Незим Халиловић Мудерис током рата у БиХ био је командир "ДИЦ Мудерис" и командант 4. муслиманске славне бригаде. Два пута је рањаван и добитник је ратних признања: "Златни љиљан" и грб са златним мачевима.

Халиловићево име нашло се и у извјештају британског Скотланд јарда, који је до џамије краљ Фахд пратио трагове терориста и њихових блиских рођака, осумњичених за напад на лондонску подземну жељезницу 7. јула 2005. године. Скотланд јард је тако дошао до сазнања да су четворица Британаца пакистанског поријекла, послије тог напада, отишла у БиХ и да су се неко вријеме крили у џамији краљ Фахд.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog