Politika

Билт: БиХ децентрализована држава са два ентитета

БАЊАЛУКА - Министар иностраних послова Шведске Карл Билт рекао је да БиХ у будућности види као јединствену земљу са два ентитета и великим степеном децентрализације.



"Основна структура Устава БиХ није можда перфектна, али она ће остати дуги временски период'', изјавио је Билт и изразио забринутост за економска и социјална питања у БиХ у вријеме економске кризе, јер ова земља не припрема добро своју економију као што то чине Србија и Хрватска.

Билт је рекао да је ово питање, заједно са мјерама за транзицију, најважније на које би требало да се фокусирају политичари у БиХ, а не на причу о укидању БиХ и Републике Српске (РС), јер је свима познато да то нису најважнија питања зато што ће остати БиХ и РС.

Говорећи о томе да ли договор прудске тројке може допринијети побољшању имиџа БиХ у свијету, Билт је истакао да би тај процес примарно требало да поправи квалитет живота грађана БиХ, додајући да је добар знак да су три лидера спремна да раде заједно на тешким питањима.

''Они ће имати тешкоћа у томе, али морају да виде да у овим тешким временима морају да покрену земљу према напријед'', рекао је синоћ први високи представник у БиХ у програму Радио-телевизије РС.

Одговарајући на питање ко кочи реформе у БиХ, Билт је навео да је ријеч о два супротстављена блока који кажу укините РС и укините БиХ, иако је објема странама познато да то није реално.

''То подиже тензије, скреће пажњу са правих проблема у БиХ и онемогућава да БиХ иде даље'', рекао је Билт, додајући да му није познато у којој мјери је то шоу за јавност.

Шведски дипломата поручио је да међународна заједница не жели да управља БиХ, јер има довољно проблема у властитим земљама.

Говорећи о недавном упозорењу Савјета за провођење мира због негативне националистичке реторике у БиХ, Билт је рекао да БиХ никада није била земља мржње у његовим очима, истичући да се протекли рат у БиХ више водио због страха него због мржње.

''Када постоји страх, онда се повећава и националистичка реторика и због тога је потребно тај страх замијенити надом'', закључио је Билт.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog