Svijet

Немире у Молдавији спонзорише Румунија и ЕУ

КИШЊЕВ - Молдавија је затворила границу са Румунијом, и прогласила румунског амбасадора персоном нон грата. То је учињено у увјерењу да је Румунија активно подржавала немире у главном граду Молдавије Кишњеву, које неки аналитичари већ називају "револуцијом".


На овај начин се молдавске власти настоје осигурати од могућности да постизборни протести у овој земљи, прерасту у "обојене револуције", какве су већ виђене у Србији, Украјини, Грузији и Киргистану.

Те, од Запада подржане насилне смјене власти и промјене спољнополитичке оријентације поменутих земаља, истим земљама нису донијеле ништа добро. Између осталог, Киргистан се враћа под окриље руског спољнополитичког кишобрана, док су у Украјини, а посебно Грузији, те промјене донијеле само економску и, посебно, политичку нестабилност.

Карактеристично је да су званичници ЕУ веома млаки приликом оглашавања поводом ове кризе. Не називајући власт у Кишњеву недемократском, али пропуштајући да осуде подизање румунске заставе на институцијама Молдавије, које су заузели протестанти; што свакако не би био случај, да се застава Србије појавила на Влади или Предсједништву Црне Горе.

Велики број ултрадесничарских група из Румуније, учествовао је у протестима у главном граду Молдавије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog