Društvo

Потребно је више самосталности локалним властима

ЧЕЛИНАЦ - Без промјене фискалног система у Републици Српској није реално очекивати провођење Нацрта стратегије развоја локалне самоуправе, усагласили су се данас у Челинцу учесници јавне расправе о овом документу.



Током скупа, којем су присуствовали представници челинчке општине и Градишке, Кнежева, Котор Вароши, Лакташа, Прњавора и Српца и Бањулуке, речено је да Српска у европским оквирима спада у најцентрализованија уређења.

Учесници у расправи су истакли да је за почетак неопходно замијенити актуелни назив "Административне општинске службе" у "општинска управа" чиме би се и суштински нагласио значај локалних заједница.

Промјенама изборног закона требало би омогућити начелнику општине да бира сараднике, а с друге стране повећати одговорност одборника стварањем законске могућности за распуштање општинских Скупштина уколико дође до проблема у функционисању локалне самоуправе.

Промјенама фискалног закона општинама треба омогућити квалитетније изворне приходе, јер су они сада у превеликој мјери централизовани. Савез општина и градова треба да прерасте у озбиљног партнера републичкој влади.

Доста ријечи посвећено је и значају мјесних заједница, па је на илустративан начин истакнуто њихово омаловажавање, јер заједнице етажних власника у једној стамбеној згради као правни субјект имају свој печат и жиро рачун за разлику од мјесних заједница као најнижег, али за грађане веома важног нивоа локалне самоуправе.


Локална самоуправа треба да постане најефикаснија полуга локалног развоја демократије и унапређења квалитета живота, речено је током јавне расправе.

То може било реализовано кроз пет стратешких циљева, од којих је један ефективно остваривање пуног обима изворних надлежности са одговарајућим изворима финансирања, ресурсима и имовином.

Остали циљеви су одговорно управљање јавним пословима и локалним развојем, затим обезбјеђење квалитетне јавне услуге за све грађане, јачање непосредног учешћа грађана у пословима локалне самоуправе и развијање међуопштинске сарадње и регионалног повезивања што је у протеклом периоду прилично занемарено.

Нацрт стратегије су представили савјетник министра управе и локалне самоуправе РС Остоја Кременовић, помоћник министра Миланка Шопин и Александар Драгановић, представник Невладине организације "ЕДА" која је као стручни консултант учествовала у изради овог документа.

Јавна расправа о стратегији развоја локалне самоуправе траје до 20. априла.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog