Svijet

Ни Аустрија не вјерује у Европски парламент

БЕЧ - Сваки пети Аустријанац /око 21 одсто/ гласаће на предстојећим изборима за Европски парламент који ће у овој земљи бити одржани 7. јуна, што показује да се очекује ниска излазност као и у другим земљама ЕУ, објавила је аустријска новинска агенција АПА, позивајући се на необјављену анкету Еуробарометар.


Тиме се декларисана спремност на излазак на изборе у Аустрији нашла на доњем крају скале у ЕУ.

Према резултатима анкете, која је урађена по налогу Европског парламента, само 34 одсто бирача у Унији навело је да ће, вјероватно, изаћи на изборе. За потребе анкете од половине јануара до половине фебруара испитано је 27 218 грађана у 27 држава ЕУ.

Само је у Пољској мање анкетираних навело да ће изаћи на европске изборе, односно 13 одсто, док је највећа спремност за гласање забиљежена у Белгији, гдје је 70 одсто навело да ће гласати.

На изборе за Европски парламент 15 одсто анкетираних навело је да сигурно неће изаћи, а у Аустрији се овако изјаснило 13 одсто.

У Аустрији се 49 одсто анкетираних изјаснило да је заинтересовано за изборе, док је њих 48 одсто навело супротан став.

Када је ријеч о ЕУ, 53 одсто је навело да није заинтересовано за ове изборе.

Интересовање Аустријанаца за изборе за европски парламент драстично је смањено посљедњих година. Наиме од 67,73 одсто у 1996. години преко 49,40 одсто у 1999. години сада је опало на 42,43 одсто.

Анкета, која ће данас и званично бити објављена, показала је да ће борба против незапослености за Европљане бити главна тема изборне кампање.

Повјерење у институције ЕУ видно је смањено у току економске кризе, показала је ова анкета, према којој је 45 одсто испитаних навело да има повјерења у Европски парламент, док је прошле јесени тако мишљење имало 51 одсто грађана.

Према томе, Европски парламент, ипак, ужива већи углед од Европске комисије, која има повјерење само 42 одсто анкетираних Европљама, за разлику од прошле јесени када је то било 51 одсто.

Само 39 одсто навело је да вјерује Европској централној банци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog