Politika

Месић лагао Хашки трибунал!

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Стјепан Месић рекао је да је знао да новинар Иво Пуканић, који је убијен прошле године у атентату, припрема интервју с хашким бјегунцем, Антом Готовином.


Месић је рекао да је Пуканићу, када га је обавијестио да одлази да уради интервју са Готовином, рекао: ''Иди".

''У разговору смо закључили да би било добро да се Готовина појави у Хрватској и да изјаву овдашњим органима гоњења, а и Готовина је рекао да је послије тога спреман да оде у Хаг'' - испричао је Месић за загребачки недјељник ''Национал'', чији је Пуканић био власник.

Оптужница против хрватског генерала Готовине подигнута је у јуну 2001. године, а ухапшен је у децембру 2005. Прије хапшења, када су га тражиле све обавјештајне службе, са хашким бјегунцем објављен је интервју у ''Националу'', за који је Пуканић добио награду за новинара године у Хрватској.

Хрватски предсједник, који је био свједок Хашког тужилаштва 2000. године у процесу против генерала ХВО-а Тихомира Блашкића, тада је наглашавао важност сарадње с Хашким судом.

Бивши хрватски министар правосуђа Весна Шкаре-Ожболт, која је стално била на тапети бившег главног тужиоца Карле дел Понте у вријеме интензивне потраге за Готовином и у вријеме његовог хапшења, рекла је да је Месић морао обавијестити о својим сазнањима о Готовини органе гоњења, осим ако то није било у договору с њима.

''Заиста сам изненађена. Још ми је остао осјећај `двоструких линија` на које су упозоравали из Хага. Они су цијело вријеме тврдили да Готовина има контакт у Хрватској, а ја сам тврдила да то није истина. Ја јесам говорила истину, према ономе што сам знала. Хаг је цијело вријеме приговарао да постоји двострука линија према њима. Ако је нешто тако предузимао, онда је то требао знати још неко у нашој земљи, а ако је знао... Онда жали боже наше политике'', рекла је Весна Шкаре-Ожболт.

Некадашњи предсједник Хрватског хелсиншког одбора, Жарко Пуховски, који је био и хашки свједок, рекао је да Месић то није требало да учини, али да разумије да је он о томе могао имати супротан политички став, наводећи да би у сваком случају и Хрватској и Готовини било лакше да се успјело постићи да се генерал преда.

Иван Звонимир Чичак, који је као новинар био близак Дел Понтеовој, Месићево признање сматра још једном његовом дубиозом, наводећи да је хрватски предсједник апсолутно био дужан то пријавити.

Чичак је рекао да је овако предсједник починио кривично дјело, те подсјетио да је Месић стално увјераво Дел Понтеову да не зна гдје је Готовина, а да је очигледно да је нешто знао, па је јасно да је лагао.

"Мене то не чуди. Чудило би ме да је рекао истину. Као шеф државе морао је обавјестити обавјештајне службе'', рекао је Чичак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog