Društvo

Борци бране Српску!

ПАЛЕ - Одбор борачких организација сарајевско-романијске регије позвао је све институције Републике Српске у заједничким институцијама власти у БиХ да се путем предстојећих разговора о промјенама дејтонског устава БиХ одлучно супротставе свим приједлозима који би довели до измјене унутрашње структуре земље или до рушења међународно признатих надлежности Српске.


У саопштењу се наводи да је Одбор на данашњој сједници на Палама, разматрајући актуелну политичку ситуацију, са забринутошћу констатовао да су све гласније најаве из Сарајева и Мостара о могућим измјенама Дејтонског мировног споразума и прекрајању ентитетских граница изразито штетне по интерес српског народа и РС.

"Одбор борачких организација сарајевско-романијске регије посебно је забринут иницијативама о подјели БиХ на тзв. четири територијалне јединице, што сматрамо подвалом без преседана и покушајем муслиманско-хрватског политичког лобија да се сарајевски Срби оставе изван РС. Таквим покушајима одлучно ћемо се супротставити свим демократски дозвољеним средствима, а од институција РС и свих носилаца функција тражимо да одлучно и јавно одбаце такве иницијативе", истиче се у саопштењу.

У вези са проблемом процесуирања ратних злочина над Србима, Одбор борачких организација подржава најаву организованих протеста пред сједиштима правосудних институција БиХ и активно ће учествовати у свим таквим акцијама, јер досадашњи рад тих институција сматра неодрживим и катастрофално штетним по интересе српског народа и породица српских жртава, а посебно по тековине протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

"Правосудне институције БиХ представљају продужену руку Хашког трибунала који је, осуђујући Србе на вишегодишње казне и ослобађајући доказане злочинце из бошњачког народа, увео праксу прекрајања историје и истине о протеклом грађанском рату", наводи се у саопштењу и осуђује пристрасно понашање и дјеловање међународних тужилаца у Тужилаштву БиХ, који умјесто да процесуирају очигледне злочине над Србима, користе простор у сарајевским медијима за подмукле нападе на представнике невладиних организација у РС, које само траже правду за српске жртве.

Одбор тражи од институција РС и српских представника у заједничким органима БиХ да искористе сва политичка средстава како би се успоставили праведни критеријуми за процесуирање ратних злочина у БиХ и исправила дугогодишња неправда којој су изложене породице српских жртава.

У саопштењу се наводи да се ово посебно односи на ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, чији се главни наредбодавци и егзекутори примају и штите у кључним заједничким институцијама власти у БиХ.

"Понашање политичара попут Хариса Силајџића и Свена Алкалаја за сваку је осуду и тражи снажнију реакцију институција РС, као и смјену министра иностраних послова БиХ, чије је дјеловање усмјерено против српског народа, а посебно против породица жртава злочина у Добровољачкој улици које правду траже пуних 17 година", истиче се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog