Svijet

Багапш: Не морате ни признати Абхазију

ФРАНКФУРТ - Питање независности Абхазије је ријешено „једном и заувјек" и Европска унија то треба да схвати, изјавио је предсједник те некада грузијске аутономне републике, а сада самосталне државе, Сергеј Багапш.


Сухуми „не форсира питање признања Абхазије од других држава", истакао је Багапш у интервјуу њемачком дневнику „Франфуртер алгемајне цајтунг", додајући да схвата какве тешкоће у том питању има Европа - због САД и Косова.

„Због тога не молимо никога да нас призна", рекао је председник Абхазије, а на питање да ли се Сухуми плаши веће зависности од Русије, он је одговорио да Абхазија зависи од Русије „толико колико, на примјер, Косово од НАТО-а и ЕУ, или Лихтенштајн од Швајцарске", пренео је Итар-Тас.

„Апсолутно независних држава у свијету нема. Не плашимо се да ћемо постати додатак Русији", истакао је Багапш, додајући да ће се та република и Јужна Осетија у случају да их призна Бјелорусија, прикључити Савезу Белорусије и Русије.

Багапш је рекао да је Абхазија спремна да развија односе са ЕУ, која се и даље држи става о недјељивости Грузије, додајући да ће постојати тешкоће док се Унија држи двоструких стандарда.

„Ми смо демократска земља, са независном, опозиционом штампом и цивилним друштвом, наши избори су демократичнији него у Грузији, где једног за другим предсједнике мијењају са позиције нелегалним методима и где сада поново једног треба да збаце", рекао је он.

Багапш је додао да у Грузији „нема говора о демократским изборима", а да „без обзира на то, ЕУ говори да је Грузија демократија".

За режим грузијског председника Михаила Сакашвилија он је рекао да је „тоталитаран и фашистички", са којим Сухуми не жели да води никакве преговоре и дијалог.

„Ако у Грузији дође на власт нова генерација политичара, које схвата да односе са сусједима не треба градити на конфронтацији и крвопролићу, тада смо спремни да говоримо о односима у области трговине и економије, о енергетским и саобраћајним питањима", казао је он.

Предсједник Абхазије сматра да је дијалог с Грузијом могућ као дијалог међу двема државама, које су сусједи и које су кроз историју имале много тога заједничког.

Он је рекао да са Грузијом треба потписати споразум о добросусједству и одустајању од насиља, оцјењујући да односи са том земљом неће бити ријешени у скорије време.
„Спремни смо да преговарамо о свему, осим о једном - нашем статусу", истакао је Багапш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog