Svijet

Обама планира неформални састанак са кубанским властима

 

ЊУЈОРК - Aдминистрацијa америчког предсједника Барака Обаме планира да са кубанским званичницима одрже неформални састанак, како би било процијењено да ли владе двије земље могу да започну званичне преговоре о питањима миграције, кријумчарења дроге и регионалне безбједности.


Званичници Бијеле куће и Стејт департмента, који су жељели да остану анонимни, изјавили су Њујортк Тајмсу да су ови разговори планирани да би се видјело да ли Вашингтон и Хавана могу да развију „озбиљан и отворен однос".

По њиховим ријечима, америчка администрација тражи начине да се успоставе јачи односи Кубе и САД у области културне и академске размјеене.

„За све ово око Кубе ће бити потребно много времена, а можда неће ни успјети", рекао је један од званичника.

Други званичник је истакао да је Вашингтон опрезан, јер жели јасно да стави до знања да отвореност према Куби не значи да ће да затвори очи пред лошим стањем људских права у тој земљи.

„Њујорк тајмс" је указао да ови коментари указују да је Бијела кућа одступила од претходног става да се неће ангажовати више око Кубе док влада Раула Кастра не узврати на одлуку Обаме да укине рестрикције на путовања на Кубу и слања пара у ту земљу, што се углавном односи на Американце кубанског поријекла који имају породице на острву.

Обама је 18. априла, на отварању Петог самита Јужне и Северне Америке у Тринидаду и Тобагу, изјавио да САД желе нови почетак у односима с Кубом и нову еру у сарадњи са земљама Латинске Америке и Кариба.

„САД желе нови почетак с Кубом. Знам да треба прећи дуг пут како би се превазишле деценије неразумијевања, али ми можемо да предузмемо кораке ка једном новом времену", рекао је Обама.

Лидери латиноамеричких држава су на том самиту покушали да убиједе Обаму да укине санкције Куби.

САД су увеле санкције Куби три године пошто је Фидел Кастро дошао на власт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog