Društvo

"Свињски грип": Данас у Њемачкој, а сутра у...

БЕРЛИН - У Њемачкој су данас потврђена три случаја заразе вирусом свињског грипа, чиме се епидемија проширила на још једну европску земљу, изјавили су здравствени званичници.


Институт Роберт Кох, задужен за контролу и превенцију болести, саопштио је да се једна 22-годишња жена налази у болници у Хамбургу, а 37-годишња жена и мушкарац сличне доби у одвојеним болницама у Баварској.

Број случајева заразе вирусом Х1Н1 у свијету расте, али смртних случајева није било изван Мексика.

Власти те земље објавиле су да је број умрлих у епидемији порастао на 159, али да ће пооштрити тестове како би биле сигурније да су сви смртни случајеви посљедица свињског грипа.

Званичници ЕУ изјавили су да би вирус требало преименовати у "нови вирус" умјесто што се користи израз "свињски", пошто то надводи на погрешан закључак да су свиње преносиоци, што би могло озбиљно да угрози месну индустрију.

Европска комесарка за здравље Андрула Василиу најавила је да ће министри здравља земља ЕУ током дана разматрати мјере за превенцију, контролу и лијечење болести.

Она је изјавила да нема разлога за панику и потврдила да се болест не може пренијети конзумирањем свињског меса.

"Знамо да је конзумирање свињског меса сасвим безбједно, наравно ако је термички обрађено. Да не би било негативних ефеката на нашу индустрију, договорили смо се да болест од сада зовемо нови грип", рекла је Василиу.


 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog