Društvo

Свињски грип: Број обољелих расте

ЖЕНЕВА - Широм свијета број потврђених случајева обољелих од новог грипа типа А (Х1Н1) повећао се са 331 на 365, али још нема разлога да се степен узбуне подигне на највиши шести степен, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).


СЗО је саопштила да је у 13 земаља лабораторијски потврђена зараза од те болести која се прво појавила у Мексику.

Најтеже је још увијек у Мексику, али охрабрује податак да је број од 40 новообољелих далеко мањи него прошле недјеље, кад је вирус почео да се шири.

Мексичке власти саопштиле су да су здравствени стручњаци процјену да је од вируса Х1Н1 у Мексику умрло 176 људи сада умањили на 101.

Министар за здравље Мексика Хосе Анхел Кордова је рекао да су лабораторијске анализе узорака узетих од појединих умрлих у посљедње вријеме у Мексику од прејаке грознице, дале негативан налаз на постојање новог вируса грипа.

Тестови су потврдили да је од новог грипа умрло 16 људи а да је за 85 умрлих анализа још у току.

Кордова је рекао да од раније процене о броју подлеглих новом вирусу треба одбити 59 случајева и да се ради о људима који су преминули усљед других разлога, што су потврдиле експертске анализе.

Он је навео да укупан број људи у Мексику за које је потврђено да имају вирус Х1Н1 сада износи 397 и да се од тог броја 381 особа потпуно излијечила или прима одговарајућу терапију

Мексико у овом тренутку изражава наду да можда ставља под контролу избијање новог грипа који је првобитно запријетио да ће попримити размјере пандемије.

Према посљедњим подацима СЗО-а, у Мексику је потврђено 156 случајева и девет умрлих, а у САД 141 случај и једна смрт усљед болести од новог грипа.

У Канади су забиљежена 34 случаја, у Шпанији 13, а у Великој Британији осам. На Новом Зеланду и у Немачкој су забиљежена по три случаја, а у Израелу два. У Аустрији, Холандији, Швајцарској, Данској и Хонг Конгу је забиљежен по један случај, последњи су подаци СЗО.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog