Društvo

Џозеф Бајден походи Србију

БЕОГРАД - Посјета америчког потпредсједника Џозефа Бајдена Србији половином маја биће још једна прилика за високе званичнике двије земље да размотре питања од обостраног значаја, као што су економске и пословне везе и војна сарадња и размјена, оцијенио је представник америчке Амбасаде у Београду Трој Питерсон.


Он је навео да ће бити размотрена питања европских интеграција, регионалне сарадње, као и остала билатерална питања, преносе београдски медији.

Новинар "Политике" Бошко Јакшић оцјењује да посјета Бајдена "носи глобалну поруку да је за администрацију америчког предсједника Барака Обаме Балкан веома важан", али и конкретне поруке о односима двије земље.

"Највећа препрека тим односима јесте Косово и очекујем да ће амерички потпредседник овде послати неку врсту поруке да очекује да ће Србија на одређен начин препусти питање Косова суду у Хагу и да се бави неким другим питањима којих нажалост имамо јако много", сматра Јакшић.

Из Бијеле куће јуче је саопштено да ће Бајден у седмици од 18. маја посјетити Србију, Косово и БиХ, гдје ће се састати са високим званичницима земаља домаћина, као и са америчким војницима у мисијама у региону.

Бајден је први је званичник САД највишег нивоа у посјети Београду дд 1980. године, када је СФРЈ посјетио тадашњи амерички председник Џими Картер.

Посљедњи сусрет званичника двије државе на високом нивоу био је још у септембру 2006. године када се, током посјете САД, предсједник Србије Борис Тадић састао са тадашњим потпредсједником Диком Чејнијем и државним секретаром Кондолизом Рајс.

Односи двије земаља значајно су се погоршали послије проглашења независности Косова и паљења Амбасаде САД у Београду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog