Društvo

Данас пресуда Мркшићу и Шљиванчанину

САРАЈЕВО - У Хашком трибуналу данас ће бити изречена пресуда Жалбеног вијећа бившим високим официрима ЈНА Милету Мркшићу и Веселину Шљиванчанину, осуђеним за учешће у погубљењу ратних заробљеника након пада Вуковара 1991. године.


Претресно вијеће је у септембру 2007. године Мркшића, пуковника ЈНА, прогласило кривим и изрекло му затворску казну од 20 година за убиство, мучење и окрутно поступање са 194 несрпска ратна заробљеника одведена из болнице у Вуковару након што су у новембру 1991. године тај град заузеле српске и снаге ЈНА.

Према пресуди, жртве су пребачене у зграду на оближњем Пољопривредном добру "Овчара", гдје су премлаћиване, мучене и убијене.

Претресно вијеће је Шљиванчанина, тадашњег мајора ЈНА, прогласило кривим за мучење заробљеника и изрекло му затворску казну од пет година.

Трећи оптужени у овом предмету, бивши капетан ЈНА Мирослав Радић, ослобођен је кривице по свим оптужбама и пуштен из притвора Међународног суда.

И тужилаштво и одбрана Мркшића и Шљиванчанина поднијели су најаве жалбе на првостепену пресуду 29. октобра 2007. године.

Првобитна оптужница против Мркшића, Шљиванчанина и Радића подигнута је 7. новембра 1995. године.

Мркшић се налази у притвору Међународног суда од 15. маја 2002. године, а Шљиванчанин од 1. јула 2003. године. Шљиванчанин је био на привременој слободи до изрицања пресуде Жалбеног вијећа, а наложено му је да се врати у суд прије 5. маја.

Од оснивања Хашки суд подигао је оптужнице против 161 лица за тешке повреде међународног хуманитарног права почињене на подручју бивше Југославије од 1991. до 2001. године. Поступци против 117 лица су окончани, истиче се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog