Društvo

На тржишту има лажних лијекова

БАЊА ЛУКА - Представник Комисије за кривотворене лијекове БиХ у Савјету Европе, Митхат Вехабовић, рекао је да на тржишту БиХ има лажних лијекова који представљају велику опасност за кориснике, јер их ни медицински радници не могу препознати.


Вехабовић је навео да у БиХ, према званичним подацима, није утврђено постојање лажних лијекова, али да постоји "црно тржиште" лијековима што показују и подаци да у промету има лијекова чија је декларација нпр. на руском или словеначком језику, што није према закону.

Он је истакао да је много већа опасност то што је становништво изложено лијековима који нису стандардног и дозвољеног квалитета, наводећи да то могу бити лијекови у којима уопште нема активних супстанци или се у њима налази мања количина тих супстанци.

Вехабовић је рекао да се кривотворењем лијекова у свијету заради више новца него трговином дрогом и нагласио да БиХ нема у потпуности развијен систем пуне контроле над лијековима који се налазе у промету .

Говорећи о продаји лијекова путем интернета, он је навео да је то једна од највећих опасности, али да се тако углавном и успијева открити да су неки од тих лијекова кривотворени, неквалитетни и да не задовољавају критеријуме квалитета.

Директор Агенција за лијекове РС Наташа Грубиша рекла је да је тржиште РС сувише мало да би неко кривотворењем лијекова профитирао.

Главни здравствено-санитарни инспектор РС Десимир Миљић рекао је да у РС није утврђено да има фалсификованих лијекова, али је упозорио да је готово немогуће утврдити да је ријеч о фалсификату.

Према подацима Савјета Европе, око 10 одсто свјетског тржишта лијекова чине лажни лијекови. Из Савјета Европе упозоравају да се овај вид фалсификовања развио у праву индустрију која годишње убија на стотине хиљада људи и може се повезати с организованим криминалом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog