Svijet

Традиција спектакла: Парада на Црвеном тргу

На дан који се именује Даном Европе, у 8:00 часова по нашем времену, почеће парада на Црвеном тргу у Москви. Парада се одржава у част побједе над Њемачком у Другом свјетском рату, када је Русија поднијела највеће људске и материјалне жртве.


Руски Патријарх Кирил је поводом дана Св. Ђорђа изјавио, да је 27 милиона грађана Совјетског Савеза убијено и да није случајност да је баш на тај дан, Св. Георгија Побједоносца, Њемачка у Берлину потписала капитулацију пред Руском војском.

Предсједник Медведев је на свом видео-блогу, уочи дана побједе у Великом отаџбинском рату, како се Други свјетски рат званично назива у Русији, упутио упозорење да се не фалсификује историја и умањује значај који је Црвена армија имала у сламању Хитлеровог похода на нови свјетски поредак.

Пропагандна машинерија НАТО, успјела је већини човјечанства представити искрцавање у Нормандији као прекретницу рата у Европи, или макар као други пол нацистичког слома. У том својству, довољно је рећи да је при поменутом искрцавању на француску обалу погинуло око 4.000 англоамеричких војника, дочим је у Стаљинградској бици Црвена армија довела у окружење пола милиона Њемачких војника. Но, бројке су и у оваквим случајевима, некада превише апстрактне.

На паради ће учествовати више од 9.000 припадника руске војске, 130 борбених возила и 70 авиона. Полиција града Москве за ту прилику мора да обезбједи кордон кроз 50 улица, како би техника и људство што брже дошли до центра Москве.

По први пут на паради ће бити јавности показан најсавременији ПВО систем на свијету С-400 Тријумф, који је у стању да обара и стелт авионе на даљини од 3.500 километара.

Од овогодишње параде, бомбардерска авијација ће учествовати на минималној висини од 300 метара, што ће бити атрактиван призор за све љубитеље авијације. Извођење химне коју ће пјевати 9.000 војника, пратиће артиљеријски плотуни гардијске јединице, која ће дејствовати из зидина Кремља.

Грађани Републике Српске могу пратити параду у директним преносима на руским каналима Вести и Русија данас, што није случај са грађанима Србије, који ове канале углавном немају у кабловској понуди, због уређивачке политике већинских власника са Запада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog