Društvo

Инцко разочаран: БиХ каска за Македонијом и Србијом

БАЊАЛУКА - Високи представник за БиХ Валентин Инцко изјавио је да је разочаран што су Македонија и Србија отишле даље у испуњавању услова за безвизни режим од БиХ, а да грађани могу очекивати укидање виза кад буде испуњено преосталих 27 услова.


"Када домаће власти и њих испуне, онда ће се мијењати визни режим. Македонија и Србија су отишле даље, БиХ је иза њих, иако су имале исте услове и разочаран сам због тога", изјавио је Инцко.

Инцко је истакао да домаћи политичари сносе одговорност за стање у земљи и да би требало да стављају интересе грађана у први план.

Он је рекао да ће му бити драго да се ОХР трансформише у канцеларију специјалног представника ЕУ, али да му је за то потребна помоћ домаћих политичара који и у овом случају морају да испуне преостале услове.

Инцко је гостујући синоћ у програму РТРС-а навео да ЕУ није савршена, али да је једино рјешење за грађане БиХ, јер само уласком у ЕУ добијају услове да нешто мијењају.

Савјетник предсједавајућег Савјета министара БиХ за европске интеграције Војин Мијатовић оцијенио је да нису преоптимистична очекивања да ће БиХ до краја ове године добити безвизни режим јер је од преосталих 27 услова 18 у фази испуњавања.

Предсједник Савеза општина и градова РС и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић рекао је да многе општине у РС немају тимове људи који би урадили припремне послове, односно пројекте којима би аплицирали за претприступне фондове ЕУ, због чега сви морају много више радити на путу ка европским интеграцијама.

Гордана Вучковић из агенције "Партнер" рекла је да је грађанима БиХ важно да уђу у ЕУ због побољшања њихове економске ситуације, додавши да су истраживања ове агенције показала да 80 одсто грађана жели безвизни режим не да би туристички путовали него да би могли да раде у земљама ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog