Svijet

Сви желе нуклеарно оружје

ЛОНДОН - Директор Међународне агенције за атомску енергију Мохамед ел Барадеј изјавио је да је систем међународне контроле ширења нуклеарног наоружања пред потпуним колапсом.


Ел Барадеј је за "Гардијан" упоредио регион Блиског истока са бомбом чији сатни механизам откуцава.

Главни разлог томе је то што логика према којој такво оружје доноси моћ и најбољу одбрану и даље опстаје и све више важи и међу земљама које га немају, посебно у конфликтним подручјима.

Ако велике силе не предузму стратешке и радикалне кораке у правцу разоружавања, упозорава Ел Барадеј, број потенцијалних нуклеарних сила би у наредних неколико година могао да се удвостручи.

Уз постојећих девет, могли бисмо да добијемо и још десетак "виртуелних" нуклеарних сила, односно земаља које би располагале потребним материјалом и знањем и биле само на корак од изградње оружја, каже Ел Барадеј.

"Људи прво помисле на Иран, али тај феномен важи за многе друге земље", каже "Гардијанов" саговорник, који наводи да Блиски исток сматра најопаснијим подручјем, јер би потребан материјал или само нуклеарно оружје ускоро могли да дође до руку екстремиста.

Ел Барадеј у новембру напушта дужност, а у избору његовог насљедника води се огорчена дипломатска битка, пише лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog