Društvo

Ристовић: Спријечити неправде према радницима

БАЊАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Раде Ристовић рекао је да ће стати украј бахатим послодавцима и да ће заједно са надлежним инспекцијама и пореском управом РС зауставити незаконита отпуштања радника и кршења Закона о раду.


Ристовић је рекао да су Инспекција рада и порески органи појачали контроле и изразио увјерење да ће се завести ред у избјегавању уплаћивања доприноса за пензијско и здравствено осигурање.

Он је додао да ће Влада РС помоћи свим здравим предузећима да још боље послују, док ће са друге стране путем социјалних мјера настојати да збрине раднике оних предузећа за која се утврди да не могу да изађу из проблема.

Ристовић је на питање колико је радника у РС остало без посла у овој години одговорио да је у првом кварталу 3 470 радника проглашено технолошким вишком, али да је међу њима велики број сезонских радника.

Говорећи о исплатама пензија до краја године, Ристовић је за "Прес РС" рекао да ће о исплатама пензија бити спроведена ревизија у Фонду ПИО, с обзиром да ресорно министарство има сазнања да одређени број пензија није остварен у складу са законом.

"Право на пензије неки су обезбиједили подмићивањем комисија", рекао је Ристовић и додао да, према неким пројекцијама, више од 12 милиона КМ одлази на пензије које су стечене на незаконит начин.

Он је поручио да ће ресорно министарство провести ревизију инвалиднина и борачких додатака, јер постоје сазнања да и ту има неправилности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog