Društvo

15. мај, Међународни дан породице

БАЊА ЛУКА - Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске обиљежило је 15. мај, Међународни дан породице, покретањем кампање "Породица за 5", чији је циљ промоција породичних вриједности.


Министар за породицу, омладину и спорт РС Проко Драгосављевић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да кампања са поруком "Очувајмо нашу породицу" почиње данас и да ће трајати до краја године.

Он је истакао да је циљ кампање подизање свијести јавности о значају породице, одговорног родитељства, планирања породице, те значаја улоге оца и мајке у подизању дјетета.

"Желимо указати и на значај и улогу породице за развој и стабилност РС, те на посљедице негативних појава у породици", додао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, савремена породица је пред бројним искушењима, као што су сиромаштво, насиље у породици и друштвена криза, тако да је значај ове кампања многострук.

Драгосављевић је подсјетио да је Министарство прошле године усвојило "Стратегију за развој породице за период од 2009. до 2014. године", и најавио да ће Министарство ове године реализовати пројекат "Фонд треће и четврто дијете", којим ће мајкама које роде треће дијете бити пружена једнократна новчана помоћ од 600 КМ, а за четврто дијете 800 КМ.

"Сваке године организујемо манифестацију `Конференција беба`, покренули смо акцију додјеле школских торби и уџбеника одличним ученицима из вишечланих породица, те изградњу 97 кућа у 29 општина РС за вишечлане породице", прецизирао је Драгосављевић.

Драгосављевић је подсјетио да је подстицајима Министарства за запошљавање младих прошле године запослено 234 лица, а у прва четири мјесеца ове године око 247, те да је за стамбене кредите младима обезбијеђено око 420 субвенција.

Он је нагласио да све мјере, које предузима Министарство, дају резултате, али да они не обезбјеђују позитиван природни прираштај у РС, који је још увијек негативан, иако је прошле године рођено 300 беба више него у 2007. години.

Драгосављевић је додао да је прошле године склопљено 700 бракова мање у односу на 2007. годину, али да их је мање и разведено.

Предсједник Савјета за демографску политику РС Милорад Живковић истакао је да је породица ћелија и најјачи ослонац сваког друштва.

Он је појаснио да у РС и БиХ постоје проблеми са статистичким подацима настали недостатком пописа становништва, те су из Демографског савеза предложили да се у РС уведу регистри, као и да се формира електронска база података за породицу и фертилитни капацитет код младих.

Кампања ће поред медијског представљања, обухватити и организовање конференција и радионица посвећених значају и улози породице, а биће креиран и промотивни материјал који ће бити дистрибуиран на територији цијеле РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog