Politika

Радмановић: Међународна заједница не жели да оде

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, рекао је да у овом моменту нема процјене када ће престати протекторат над БиХ, а самим тим и над Републиком Српском , јер међународна заједница нема концепт о томе и једноставно не жели да оде.


"Одлука да се прије двије године затвори Канцеларија високог представника данас је неважећа и чини се да и овај садашњи, четврти, најављен као посљедњи високи представник, неће отићи и затворити је", рекао је Радмановић у обраћању на првој сједници Сената РС у новом сазиву.

Он је рекао да ЕУ, која понекад "има трзај од великог брата из САД, ове године спава, нема концепт о БиХ и проширењу ЕУ и оставља у БиХ људе који командују легално и легитимно изабраним властима БиХ и њених ентитета.

Честитајући новоизабраним члановима Сената и оним који су изабрани, а то су већ били, Радмановић је оцијенио да је ријеч о врло значајној ствари за РС, избору људи који много могу да помогну оним који се дневно баве политиком у РС и у БиХ.

Радмановић је навео да се БиХ у посљедњих 13 година налази под међународном управом, што није новост на овим просторима, из чега званичници из РС нису увијек извлачили квалитетне закључке и начин како ће се борити против тога.

Он је поручио да "екипа", која сада у име РС у институцијама БиХ проводи концепт у складу са Дејтонским мировним споразумом - заједницу два државотворна ентитета, неће ни корак назад од тога.

"Сви су свјесни колико има притисака да се то поремети, али смо и ми свјесни да то морамо издржати, не због нас који тамо сједимо, већ због оних који живе на овом простору и оних који живе у сусједној земљи и гледају у нас", став је Радмановића.

Он је рекао да у посљедње вријеме представници из РС у институцијама БиХ поново трпе притиске у вези промјена Устава, поручивши да о том питању постоји потпуно јасан став, од којег неће одступити.

"Нећемо дозволити радикалне промјене Устава БиХ, које се загоравају од потписивања Дејтонског мировног споразума. Заговара се, назови демократска земља, у којој ће бити један човјек, један глас, који јесте тенденција за доминацијом једног народа у БиХ. Такве БиХ нема по виђењу ове садашње екипе, која је изабрана на власт", поручио је Радмановић, додавши да за то треба и подршка Сената.

Он је оцијенио да питање оваквог функционисања међународне заједнице у БиХ јесте питање слободе свих који ту живе.

"То што представници једног или два народа у БиХ то не схватају, њихов је проблем. Морамо рећи да људи који живе у БиХ нису слободни, док имају страног наредбодавца, а имамо га. Позивам вас да нам помогнете знањем, у борби против тога, у борби за одлазак међународне заједнице, у борби да дођемо, ако је потребно, до уставних промјена консензусом у БиХ", рекао је Радмановић у обраћању Сенату РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog