Politika

Вујановић у Београду, признање Косова не повлачи

ПОДГОРИЦА/БЕОГРАД - Званична посјета предсједника Црне Горе Филипа Вујановића Београду и његов сусрет са предсједником Србије Борисом Тадићем, заказан за понедељак 18. маја, јасан је показатељ, оцјењује се у обе земље, да су се стекли услови за унапријеђење односа на највишем државном, политичком и дипломатском нивоу.


Црногорски предсједник је посљедњи пут у посјети Србији боравио маја 2006. године, само неколико дана након проглашења црногорске независности, а ово ће бити и први званични сусрет на највишем нивоу, након што је Црна Гора признала једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

Косовску независност Црна Гора је признала 9. октобра 2008. године, дан након што је у Савјету безбедности УН гласала да се то питање стави у надлежност Међународног суда правде.

Званични Београд је своје незадовољство таквом одлуком црногорске владе исказао ускраћивањем гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији, Анки Војводић.

Вујановић и Тадић су се у протеклих мјесец дана срели два пута - на енергетском самиту у Софији, а потом и у Скопљу, приликом инаугурације македонског председника Ђорђа Иванова.

Током сусрета на маргинама енергетског самита у Софији, двојица државника су се сагласила да немају истовјетне ставове по питању Косова и Метохије, али да то не значи да не треба трагати за могућностима заједничог живота и рјешавања питања која су од елементарног интереса за грађане Црне Горе и Србије.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog