Društvo

Хрватски студенти изашли на улице

ЗАГРЕБ - Дан уочи локалних избора у Хрватској, студенти загребачког Филозофског факултета окупили су се данас на централном загребачком Тргу Бана Јелачића да би, како су навели, поручили властима да њихов бунт нема никакве везе са политиком, већ са жељом да се свима обезбиједи право на бесплатно школовање.


"Ми нисмо неколицина, већ маса. Стојимо пред вама и боримо се за вас, зато да ваша дјеца не размишљају како отићи из земље, већ како је изградити. Нудимо вам вјеру у бољу будућност, знање", поручили су представници студената, који су након готово једномјесечне блокаде Филозофског факултета изашли на улице.

У протестној поворци било је више од хиљаду студената, те представници синдиката Вилим Рибић и Споменка Авбершек, а на путу до главног загребачког трга грађани су демонстрантима масовно исказивали подршку, храбрећи их да истрају до краја.

Студенти су имали бројне транспаренте на којима су биле поруке, од оне класичне "Знање није роба" или "Остварите своја обећања - остварите друштво знања" до поруке старијим генерацијама "Ви сте имали бесплатно образовање - зашто не би и ми".

Полијепљене су и читуље у којима се каже да је влада својим игнорисањем студената одлучила да сахрани друштво знања, док су синоћ поставили одар за оплакивање високог школства, на коме су оставили упаљене свеће, чиме су поручили како из дана у дан сведоче распадању система. 

Конкретна подршка хрватске јавности студентској блокади и њиховим захтјевима доказала се и са 80 000 потписа грађана, који су прикупљени петицијом за државу бесплатног школовања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog