Svijet

Договор Фатаха и Хамаса на помолу

ГАЗА - Супростављени палестински покрети Фатах и Хамас постигли су договор о формирању заједничких безбједносних снага у Гази до наредних избора јануара 2010. године, изјавио је званичник Фатаха у Каиру.


 

"Постигнут је начелни договор о формирању заједничких безбједносних снага у појасу Газе до избора у јануару", изјавио представник Фатаха Набил Шат.

Хамас и Фатах су у суботу почели пету рунду преговора о подјели власти и превазилжењу јаза насталог прије двије године када је Хамас на силу заузео појас Газе. Постизање договора двије ривалске фракције кључно је за наставак блискоисточног мировног покрета.

Шеф египатске обавештајне службе, који посредује преговорима, дао је рок двјема странама да до почетка јула постигну споразум и обећао да ће заузврат Египат отворити границу према појасу Газе, рекли су званичници Фатаха који су учествовали у преговорима.

Притисак Египта на сукобљене палестинске покрете могао би бити покушај оснаживања улоге те земље у блискоистчном мировном процесу уочи састанка предсједника Хоснија Мубарака с предсједником САД Бараком Обамом сљедеће недеље у Вашингтону.

Обама ће се сљедеће недеље састати и са израелским премијером Бењамином Нетањахуом и палестинским председником Махмудом Абасом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog