Društvo

Шпанија: Судијама укинуто право да воде истраге у свијету

МАДРИД - Шпанске судије које су тражиле изручење бившег чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа и водиле истрагу о званичницима администрације Џорџа Буша поводом затвора Гвантанамо у будућности то неће моћи да чине, одлучио је данас шпански парламент.


Под притиском страних влада, чланови шпанског конгреса скоро једногласно су усвојили резолуцију која, уколико постане закон, укида право шпанских судија да воде истраге о тешким злочинима, попут геноцида, било гдје у свијету, у случајевима када судови у тим земљама не поведу процес.

Резолуција ограничава шпанско правосуђе само на случајеве у којима се оптужени налази у Шпанији или су шпански држављани жртве.

Шпанска социјалистичка Влада раније ове године је објавила да ће промијенити закон након протеста Израела послије одлуке Врховног суда у јануару да покрене истрагу о израелском нападу на Појас Газе у коме је 2002. године погинуло 14 цивила и један лидер Хамаса.

Амерички предсједник Барак Обама, такође је изразио противљење потезима шпанских судова у вези са истрагом о Бушовим сарадницима, укључујући некадашљег државног тужиоца Алберта Гонзалеса, поводом навода о мучењу у Гвантанаму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog