Društvo

Експресно у затвор због паљења америчке заставе

БЕОГРАД - Представник организације Анархо-синдикалистичка иницијатива (АСИ) Ратибор Тривунац ухапшен је у Београду и одмах осуђен на 10 дана затвора због паљења америчке заставе у знак протеста због посјете потпредседника САД Џозефа Бајдена.


Бранилац осуђеног Никола Баровић рекао је да је Тривунац у 16.50 са групом анархиста на почетку Кнез Михаилове код Палате Албанија, спустио америчку заставу на плочник, запалио је, а затим објаснио да на тај начин изражава протест због доласка Бајдена у Србију.

Полиција је убрзо привела Тривунца и још неколико људи који су се ту затекли, међу којима и редитеља Желимира Жилника, који је са сниматељем снимао догађај.

Баровић је рекао да су Жилник и његов сниматељ касније пуштени.

Према његовим речима, Тривунцу је после саслушања градски судија за прекршаје Горан Милутиновић одмах изрекао казну затвора од 10 дана, почев од данас.

„Тривунац је осуђен због наводног ремећења јавног реда и мира. Никада раније није прекршајно одговарао", казао је Баровић.

Он је судији пренио да Врховни суд САД у сличним ситуацијама није осуђивао људе за ремећење јавног реда и мира, јер се паљење заставе у САД сматра изражавањем мишљења.

„Није уобичајено ни у Србији да неко на такав начин буде осуђен на затворску казну. Дешавало се много случајева паљења застава, па нико није гоњен због тога", навео је Баровић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog