Društvo

Безбједносне припреме за молитвени доручак

БАЊА ЛУКА - Шесто годишње окупљање званичника југоисточне Европе, које ће од 22. до 24. маја бити одржано у Бањој Луци, протећи ће уз појачане мјере безбједности, потврђено је у МУП РС.


Скупу, који се популарно назива балкански молитвени доручак, присуствоваће око 150 званица из региона, али и конгресмени из САД и представници руске Думе.

Директор Полиције Републике Српске Урош Пена рекао је да ће бити предузете појачане мјере контроле особа и возила, те да ће посебна пажња ће бити усмјерена на праћење особа које долазе из иностранства, нарочито према мјесту њиховог боравка.

Пена је нагласио да ће бити појачане мјере безбједности на дионици која иде према Јајцу, те да су ступили у контакт са колегама из Полицијске управе тог града.

"Приликом контрола ћемо бити крајње обазриви према грађанима, како не би биле стваране колоне и гужве у саобраћају", рекао је Пена, напомињући да ће полиција унапријед морати контролисати одређене локације.

Наводећи да се овај догађај поклапа са одржавањем Свјетског првенства у рафтингу, Пена је рекао да ће мјере обезбјеђења бити само преструктурисане.

"Мало више пажње биће усмјерено на учеснике који долазе и на објекте у којима ће они боравити", рекао је Пена, додајући да ће полиција у периоду одржавања молитвеног доручка изрећи забрану преношења експлозивних и запаљивих материја.

Он је навео да ће посао у вези са мјерама обезбјеђења бити потпуно у надлежности Полиције, РС те да ће само у једном дијелу посла бити ангажована полиција Брчко дистрикта.

Из МУП РС рекли су да је формиран Организационо-безбједносни одбор који ће се бавити питањем безбједности овог догађаја, а више информација нису могли дати због "безбједносних разлога".

У ЦЈБ Бања Лука рекли да ће бити ангажовани припадници Саобраћајне полиције, као и Специјалне, Криминалистичке, полиције опште надлежности, јединице за подршку и водичи службених паса.

Церемонија Шестог годишњег окупљања званичника југоисточне Европе започеће у петак увече пријемом учесника код предсједника РС Рајка Кузмановића у Палати предсједника.

Шеф Бироа Владе РС за односе с јавношћу Вера Сајић рекла је да скупу неће присуствовати предсједник Србије Борис Тадић, како је раније најављено, те да се још не може тачно рећи колико ће бити учесника на молитвеном доручку, "пошто пријаве стижу из часа у час".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog