Svijet

УН: Македонији не пријете Албанија и Косово

СКОПЉЕ - Уједињене нације мијењају политику према Македонији, јер се смањује безбједносна пријетња из правца Косова и Албаније, пише данас скопски дневник "Вечер", преносећи наводе из повјерљивог документа који је потписао замјеник генералног секретара УН Дејвид Венес.

У документу, који је припремљен 9. маја, а 11. маја упућен службама УН, наводи се да у "зелену зону" прелазе сва безбједносно ризична подручја у сјеверозападној Македонији, која су дијелом била захваћена војним конфликтом 2001. године.

Због континуираног побољшања безбједносне ситуације у појасу око централног дијела сјеверне границе у дијелу ка Косову и ка западној граници са Албанијом, замјеник генералног секетара УН одобрио препоруку македонских представника да ови дијелови хитно пређу "са треће у другу фазу".

У западном дијелу ка Албанији препоруке се односе на подручје дужине 10 километара, од општина Маврово и Ростуше до границе са западним сусједом.

На сјеверној граници ријеч је о области дужине пет километара пута Тетово - Јажинце, као и подручју од границе ка Косову у дужини од једног километра пута. Исто тако, препоруке се односе и на појас од 10 километара дуж границе ка Србији, у дијелу ка Косову.

Безбједоносне зоне у остатку државе остају непромијењене.

Докуменат је, пише "Вечер", највероватније био примремљен у истом периоду као и документ Европске комисије у коме се процјењују услови за визну либерализацију.

У интерном документу Европске комисије, у коме се оцјењују четири области, Македонија је добила петице за сигурност личних докумената и поштовање основних људских права које обухвата мјере антидискриминације. Четворкама је оцијењен рад у дијелу реадмисије, илегалне емиграције и систему за интегрисану граничну управу, те за поштовање јавног реда и мира.

Македонија је, у поређењу са осталим земљама западног Балкана, добила највеће оцјенем пише "Вечер".

Као једина земља која је испунила све услове, Македонија очекује препоруку о укидању виза за улазак њених грађана у земље шенген зоне.

Одлука ће услиједити након препоруке министарског савјета ЕУ, чија сједница је најављена за 25. мај.

Након препоруке Европске комисије мишљење даје Европски парламент, а одлуку квалификованом већином доноси Европски савјет.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog