Društvo

Билт пристао на разговор са Караџићевим савјетиником

БЕОГРАД - Министар спољних послова Шведске Карл Билт пристао је да разговара са правним савјетником Радована Караџића о преговорима који су вођени средином 1996. године у вези са Караџићевим повлачењем са мјеста предсједника Републике Српске и споразуму о имунитету од Хашког суда, саопштио је данас Трибунал.


Билт је преко амбасаде Шведске у Холандији Караџићу и-мејлом доставио свој пристанак на разговор, али је изразио сумњу у његову сврсисходност.

Караџић је, у одговору шведском амбасадору, изразио спремност да се његови правни савјетници састану са Билтом већ у току идуће седмице, наводећи да ће покушати да „отклони Билтову резервисаност" за разговор.

Караџић је затражио да чланови његовог правног тима разговарају са Билтом који је у љето 1996. године, као високи представник међународне заједнице у БиХ, био у свакодневном контакту са америчким дипломатом Ричардом Холбруком, који је, наводно, са Караџићем постигао споразум о имунитету.

Он вјерује да Билт има информације у вези са одредбама споразума са Холбруком, укључујући и обећање да Караџић неће бити ухапшен нити изручен Хашком суду, уколико се повуче из јавног и политичког живота, пошто у својој књизи, Билт описује „координисане напоре које је са Холбруком чинио да добију Караџићеву оставку у јулу 1996. године".

Караџић тврди да су Билт и Холбрук били „одговорни да испослују оставку Караџића са места председника РС, уочи првих избора после потписивања Дејтонског мировног споразума.

Накадашњи лидер Срба из БиХ тврди да је 18. - 19. јула са Холбруком постигао споразум о имунитету од Хашког суда, уколико се повуче из политичког и јавног живота.

Он сматра да је тај споразум обавезујући за Трибунал јер је Холбрук деловао у име УН, које су и оснивале Хашки суд.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog