Politika

Поруке са скупа у Бањој Луци: Мир, сарадња, толеранција

БАЊА ЛУКА - Предсејдник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић позвао је учеснике 6. годишњег окупљања званичника југоисточне Европе да са овога скупа из Бање Луке упуте поруке мира, сарадње, толеранције и градње мостова међу људима на овим просторима.


"Позивам вас да у ово мајско јутро, из Бање Луке, свако својим језиком, срцем, душом, својом вјером упутите поруке и осјећања мира, сарадње, толеранције, градње мостова међу људима југоисточне Европе, али исто тако, не само сада и овдје, него у многим искушењима која су пред нама, да чинимо заједно у борби правду, слободу, разумјевање и друге идеале за наше породице, пријатеље, сународнике и оне који то нису", поручио је Радојичић.

Истичући карактеристике земље у којој се одржава 6. годишње окупљање званичника југоисточне Европе, Радојичић је рекао да учесници скупа "у овој земљи, истовремено отворених и срдачних људи који једни другима граде тако тешку историју" својим богатство различитости чине мали симболичан корак ка бољем.

"Овдје су и православни и католици и муслимани и протестанти и јевреји. Када смо дефинисали назив овог 6. окупљања, одмах нам је на уму била идеја "различитости", јер овдје је много разлика по вјери, по нацији, по поријеклу, по опредјељењу. Али око друге ријечи је требало много више размислити. Да ли је различитост терет, неприлика, проблем. Изабрали смо израз `Богатство`", истакао је Радојичић.

Радојичић је напоменуо да су југоисток Европе, БиХ, Република Српска и Бања Лука ријетко мјесто на коме се може наћи латинска, грчка, германска, славенску и турска култура и традиција, алпски, дунавски, јадрански и панонски свијет, хришћанство, јеврејство, ислам.

"Нема другог мјеста у Европи на коме се тако преламају, прожимају, сусрећу и живе заједно или једне поред других све ове различитости", истакао је Радојичић.

Радојичић се као домаћин скупа у Бањој Луци посебно захвалио представницима Националног молитвеног доручка у Вашингтону, који већ 57 година одржавају идеју окупљања и шире је свијетом као "амбасадори мира" на основама љубави према Богу и људима, који дјелују са лидерима других земаља, али и са обичним људима, погођеним ратовима, сиромаштвом, непогодама или другим невољама.

Он је захвалио на присуству и обраћању уваженим гостима, посебно предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу и предсједавајућем Предсједништва БиХ Небојши Радмановићу, као и највишим вјерским достојанственицима.

"Искрено смо дирнути вашим данашњим присуством као својеврсном поруком и прихватањем да се обратите овом скупу. Примите изразе најдубљег поштовања, уважени епископе бањолучки Јефреме, бискупе бањолучки Комарице и муфтијо бањолучки Чамџићу", рекао је Радојичић.

Предсједник Народне скупштине РС упутио је поздраве добродошлице свим присутним високим званичницима из 17 земаља - САД, Руске Федерације, Грчке, Турске, Бугарске, Румуније, Албаније, Македоније, Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Хрватске, Велике Британије, Њемачке, Белгије, Аустрије и других.

Скупу присуствује око 150 учесника из 17 земаља свијета, међу којима предсједник Црне Горе Филип Вујановић, потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић, амерички конгресмен Роберт Адерхолт, потпредсједници Руске думе, делегације Скупштине Војводине, из британског парламента лорд Хилтон, посланик из грчког парламента Антониос Карпузас.

Учесници скупа су и бивши министри одбране и финансија Албаније, потпредсједник Самосталне демократске српске странке и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповаца, предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, те други представници Грчке, Турске, Бугарске, Румуније, Македоније, Словеније, Велике Британије, Њемачке и други.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog