Politika

Додик и Вујановић: Узајамна подршка

БАЊА ЛУКА- Премијер Републике Српске Милорад Додик изразио је подршку активностима Црне Горе на њеној стабилизацији и опредјељењу за евроатланске интеграције, као и заједничким покушајима Српске и Црне Горе да се тај процес успјешно приведе крају.


"Морам да изразим задовољство чињеницом да сам имао прилику да угостим предсједника Црне Горе Филипа Вујановића и подржим све њихове активности на стабилизацији земље и њено опредјељење за европске и НАТО интеграције, те заједничком покушају да дођемо до рјешавања ових питања", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци, послије састанка са Вујановићем.

Говорећи о привредној сарадњи, Додик је нагласио важност пројекта изградње пруге Чапљина - Никшић, која ће 70 километара проћи кроз Српску.

"Веома смо заинтересовани да заједнички аплицирамо на сва мјеста на којима се одлучује о том пројекту и дамо допринос да се обезбиједи сва неопходна логистика за његову реализацију", рекао је Додик.

Он је додао да је незаобилазна тема састанка била и изградња хидроцентрале Вук Бијела, коју двије владе имају намјеру да граде.

"Чињеница је да су владе РС и Црне Горе и надлежна министарства и до сада комуницирали око тог питања и да ће наставити да комуницирају", рекао је Додик и напоменуо да је привредна сарадња између Српске и Црне Горе добра, али да има још простора за њено унапређење.

Додик је изразио задовољство заједничком изградњом пута Требиње - Херцег Нови, који је, како је навео, важан у међусобном комуницирању.

Он је навео да је Вујановића упознао и о наставку санације прекинуте путне комуникације на Чемерну, на путу Фоча - Требиње, за шта је издвојено 72 милиона КМ.

"То ће сигурно бити добра комуникација и према Црној Гори и даље према Србији и том дијелу средње Европе", оцијенио је Додик, додавши да ће добра сарадња и пријатељски односи Српске и Црне Горе бити настављени.

На питање какви су изгледи да Српска и Црна Гора успоставе специјалне и паралелне везе, Додик је рекао да је дејтонска могућност Српске да са сусједним земљама склопи такав споразум.

"Разговарали смо о томе раније, успоставили комуникацију и наравно да би, у складу са процјенама обје стране, тај споразум могао да буде потписан", рекао је Додик, додавши да непостојање споразума није препрека за добру сарадњу.

Он је додао да је на састанку оцијењено да је глобална свјетска економска криза досегла и до реалног сектора привреде и у овом дијелу свијета, те да има негативних ефеката.

"Зато ћемо наставити заједнички да пратимо економска кретања и покушамо да дамо усаглашене одговоре на изазове које нису изазвали локалне структуре власти, већ је криза дошла са стране", рекао је Додик.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић оцијенио је да данашњи састанак шаље заједничке поруке за наставак добре комуникације двије владе у афирмацији добре економске сарадње.

"Процијенили смо да је веома добро што је дио саобраћајнице између Херцег Новог и Требиња сада још бољи, те да би било неопходно подићи ниво пута кроз Шћепан Поље, а да је веома важан и заједнички интерес изградња пруге Никшић - Чапљина", навео је Вујановић.

Он је додао да у вези пројекта изградње пруге већ годину дана функционише тим који треба да изради студију изводљивости, како би се црногорска Лука Бар ставила као добар сервис потреба БиХ и РС.

Вујановић је поручио да се Црна Гора и Република Српска налазе на истом путу евроатланских интеграција, те да је његова земља спремна да своја искуства пренесе на РС, радујући се сваком њеном успјеху.

"Рекао сам премијеру Додику да је Бања Лука сада град који се не може препознати у односу на ранији период када је овдје боравио као премијер, не само у инфраструктури, него и у једном расположењу грађана, које показује да цијене ово што Влада РС чини за њих и да имају повјерење у политику која повећава квалитет живота и добар економски амбијент РС", рекао је Вујанови

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog