Svijet

Хорст Келер предсједник Њемачке

БЕРЛИН - Савезна Скупштина Њемачке поново је данас изабрала Хорста Келера за предсједника државе.


На сједници Савезне скупштине, уставног органа државе састављеног од посланика Бундестага, Доњег дома парламента и представника Покрајина, Келер је освојио је апсолутну већину у првом кругу гласања, добивши подршку 613 од укупно 1 224 посланика.

Келер је наступио као кандидат конзервативних странака Хришћанско-демократске уније њемачког канцелара Ангеле Меркел и баварске Хришћанско-социјалне уније и ово му је други предсједнички мандат.

Новоизабрани њемачки предсједник рекао је данас пред посланицима Савезне скупштине да ће тежиште у његовом новом мандату бити на раду, образовању и интеграцији.

Кандидат Социјалдемократске партије Немачке (СПД) за предсједника Њемачке, професор политичких наука Гезине Шван освојила је 503 гласа.

У трци за мјесто шефа њемачке државе, осим Келера и Шванове, учествовао је и глумац Петер Зодан, представник ''Љевице'', странке настале од бивше источнонемачке комунистичке партије, који је освојио 91 глас.

Келер је од 2000. до 2004. године био је директор Међународног монетарног фонда. Прије тога био је директор Европске банке за обнову и развој и предсједник Удружења немачких штедионица.

Моћ предсједника је у политичком систему Њемачке изразито је ограничена, углавном на репрезентативне функције.

Функција предсједника значајна је једино у ситуацијама као што су распуштање Бундестага у случају када савезни канцелар изгуби гласање о повјерењу у парламенту или избор мањинске владе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog