Svijet

Вуду магијом присиљавали на проституцију

МАДРИД - Шпанска полиција ухапсила је 23 особе због трговине нигеријским женама и присиљавања на проституцију користећи вуду клетве, саопштила је полиција, преноси мрежа Би-Би-Си.


Исти извор наводи да је полиција извршила рацију у 10 кућа широм Шпаније и да је заплијењен материјал који се користи у вуду ритуалима, компјутерска опрема и неколико пасоша.

Аналитичари кажу да су жене пристајале из страха и да су морале да положе заклетву на гробовима својих предака прије него су пребачене у Шпанију.

Новац који би жене зарадиле у Шпанији узиман је као дуг за трошкове пута из Нигерије, саопштила је полиција, додајући да су жене продаване као секс робље широм Европе. Кријумчари су им рекли да морају да плате, односно зараде, по 50.000 евра, јер је толико коштао пут из Нигерије до Шпаније.

Полиција је отворила истрагу у фебруару након пријаве једне жене из Нигерије у југоисточном граду Севиљи која је рекла да је једна од жртава трафикинга.

Она је рекла да су њихови "мучитељи" користили вуду ритуале и црну магију да их застраше и увијек их држали под контролом пријетњама да "ће уништити њихове душе" или да ће "им донијети лудило".

Жене су из Нигерије пребациване у Либију, а затим у Италију и Шпанију гдје су им кријумчари набавили лажна документа прије транспорта у друге дијелове Европе.

Оракуе Аринзе, портпарол нигеријске Националне агенције против трговине људима, рекао је мрежи Би-Би-Си да су најчешћа мета кријумчара дјевојчице у доби између 12 и 18 година, којима је обећаван нови живот у Европи, да ће лако наћи добро плаћен посао и да ће се удати.

"Неке од жртава потичу из несређених породица а неке из средина у којима су проглашене да су вјетшице тако да су морале бити избачене", рекао је Аринзе.

Прије одласка из Нигерије трговци људима би их натјерали да положе заклетву у оквиру застрашујућег ритуала.

"Дјевојку би одвели на гробље у сред ноћи, одсјекли би јој нокте и уклонили све длаке са њеног тијела говорећи да ће та дјевојка да умре у мукама као и цијела њена породица уколико покуша да бјежи или се побуни", рекао је он.

Он је додао да је моћ заклетве била тако јака да чак и кад су имале могућност да бјеже оне се нису усудиле.

"Те дјевојке имале су сексуалне односе са 30 мушкараца дневно јер су им рекли да што прије сакупе те паре за отплату дуга биће слободне", рекао је Аринзе.

Почетком мјесеца пред судом у Холандији почело је суђење 11 особа оптужених да су користили вуду магију да присиле 150 нигеријских жена и дјевојчица на проституцију у Европи.

Према наводима тужилаштва већином дјевојчице су нестајале из прихватних центара за имигранте у Холандији и завршавале као проститутке у Италији, Шпанији и Француској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog