Svijet

Саудијци: Поштено је 75 или 80 долара за барел

КУВАЈТ - Саудијски краљ Абдулах изјавио је данас да је поштена цијена барела нафте између 75 и 80 долара. "И даље вјерујемо да је поштена цијена 75 долара за барел, можда 80 долара, посебно у овом тренутку", рекао је саудијски краљ.


Краљ Абдулах, чија је земља највећи свјетски извозник нафте, истакао је да ће цијене нафте, које су знатно умањене усљед глобалног економског пада, на крају да се стабилизују и достигну виши ниво када се свјетска економија опорави.

"Питање кретања цијена везано је за развоје и дешавања на свјетским тржиштима. Цијене ће се у будућности стабилизовати на вишем нивоу", рекао је саудијски монарх.

Барел тренутно кошта нешто више од 60 долара, уочи састанка ОПЕК-а касније ове седмице. На цијену утиче и нестабилност у Нигерији, која извози значајне количине овог енергента.

Нафта је драстично појефтинила са рекорда од 147 долара за барел у јулу прошле године на 32 долара у децембру, због пада потражње усљед економске кризе. У међувремену, цијене су постепено поново почеле да расту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog