Politika

Синод: Владика Артемије "опсједнут" глобалистичким диктатима

БЕОГРАД - Свети Синод Српске православне цркве, одбацио је изјаву епископа рашко-призренског Артемија који је оптужбу Синода против протагониста насиља над штићеницима Духовно-рехабилитационог центра у Црној Реци, преиначио у "оптужбу против Синода сопствене Цркве", наводећи да је у њој присутна инсинуација да "аферу не производе батинаши у мантији или без мантије, него Свети Синод".


Ријеч је о невјероватној конструкцији и "опсесији" епископа Артемија "о глобалистичком диктату свима и свакоме" и притиску Вашингтона на власти у Београду, које тај притисак преносе на Синод, који потом врши притисак на "недужне терапеуте у његовој Епархији, па тиме, ваљда, и на њега лично", оцјењује се у саопштењу које је објављено на званичном сајту СПЦ.

У осврту на изјаву епископа Артемије да је ријеч о "монтираном процесу" и "случају извађеном из нафталина", у саопштењу се објашњава да је Духовно-рехабилитациони центар Црна Река подигнут на посједу манастира Црна Река, који припада Епархији рашко-призренској и да у њему не раде монаси већ "ударнички у сваком смислу" двојица клирика (свештенослужитељи) који воде Центар, односно да су протојереј Бранислав Перановић и јереј Дејан Јаковљевић, на платном списку ове епархије.

У саопштењу се истиче да се у оквиру Центра налази и капела, односно параклис, у коме се, са благословом надлежног архијереја, обављају редовна богослужења.

Свети Синод наглашава да нема никаквог оправдања за батинашке терапеутске методе, а још мање мјеста за неодговорне инсинуације да је ријеч о "монтираном случају" и да епископ Артемије својом изјавом "покушава да брани неодбрањиво".

"Будући да Центар, према изјавама надлежних лица, нема дозволу Министарства здравља за лечење пацијената, нити њиме управљају медицински квалификована лица, није реч о легално регистрованој установи. Ако је Центар ипак регистрован код државних органа, поставља се питање на којој је основи то учињено", наводи се у саопштењу које је потписао епископ бачки Иринеј.

У саопштењу се подсјећа да је Свети Синод, као и укупна домаћа и свјетска јавност, са запрепашћењем и жаљењем примио ударну медијску вијест о бруталном физичком злоставаљању као "терапеутском поступку" надомак светих моштију светог Петра Коришког, свједока љубави Божје и антипода сваком насиљу.

Синод напомиње да "овакве и сличне манипулације информацијама, које се неовлаштено износе са Сабора и шире по дневној штампи, а потом по анонимним псеудозилотским форумима, наносе огромну штету Цркви. Тиме се, свесно или несвесно, ради на разбијању црквеног јединства".

"Нека свима нама Бог подари дух здравоумља, смиреноумља, трпељивости и, изнад свега, љубави", поручује Свети Синод.

Епископ рашко-призренски Артемије изјавио је јуче београдским медијима да Духовно-рехабилитациони центар за лијечење болести зависности, чији је начин рада, због физичког кажњавања штићеника, критикован ових дана, не припада манастиру Црна Река и да у њему не раде монаси.

"Центар о коме се дигла толика прашина ових дана није у оквиру манастира Црна Река, као што се наводи у саопштењу Светог Архијерејског Синода, него у близини манастира и са манастиром нема ништа заједничко", објаснио је епископ Артемије.

Он је додао да овај "центар није нелегални стационар, како се назива у саопштењу, већ да је легално регистрован код државних органа".

"Случај око кога се дигла прашина и снимци који су заиста застрашујући потичу од пре неколико година и није нешто што се сада дешава", рекао је епископ Артемије изразивши чуђење, што је "то неко сада извукао из нафталина".

Родитељи бившег штићеника Духовно-рехабилитационог центра у Црној Реци, чији су иницијали Д. П., иначе жртве бруталног премлаћивања лопатом забиљеженог на видео снимку који је узбуркао јавност у Србији најавили су подношење кривичних пријава против свих који су тукли њиховог сина.

Снимак који се појавио на интернету направљен је 16. маја 2007, односно првог дана након што се Д. П. вратио у Црну Реку. Међутим, већина родитеља штићеника центра у Црној Реци и послије снимка сагласна је са методама које се тамо примјењују.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog