Društvo

Испуњавање услова за либерализацију визног режима

БАЊА ЛУКА - Услови за либерализацију визног режима за БиХ могли би бити ускоро испуњени с обзиром на то да би сагласност за закон о кретању наоружања, као један од најспорнијих, требало да буде постигнута, рекла је замјеник предсједавајућег Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић.


То је недавно изјавио и предсједник Владе РС Милорад Додик, те објаснио да се све тачке из Мапе пута могу усагласити и да очекује да ће то бити завршено за неколико дана.

Мајкићева је навела да остаје неприхватљиво да законом буде дефинисано да за набавку оружја за потребе полиције РС буде надлежно Министарство безбједности БиХ.

Посебно је указала да то не значи да релевантне институције у РС и ФБиХ неће имати приступ подацима о оружју, али да ће начин бити прецизно дефинисан.

"Вјерујемо да је министар безбједности БиХ Тарик Садовић до сада схватио да Српска нема намјеру да пристане на такав законски оквир. То говоримо већ више од годину дана, али очигледно је да је Садовић тек сада схватио да морамо имати компромис по том важном питању", рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да су свега два члана била спорна, уз 13 амандмана, које је уложила међународна заједница у покушају да поправи закон.

"Један амандман изузима полицијско наоружање из закона о контроли кретања наоружања и војне опреме, као и стрељачко наоружање за удружења која се такмиче на првенствима. Поједини такмичари не би могли отићи на првенство чекајући да Садовић донесе одлуку. Мислим да је до сада усаглашено да се уврсте ови амандмани, што ће резултирати да такво рјешење прихвате представници РС у заједничким институцијама", навела је Мајкићева.

Она увјерава да је цијели посао могао бити завршен прије годину дана, али је, како каже, појединцима било важније кривити Републику Српску да одбија европске интеграције и безвизни режим него радити посао за добробит грађана.

"Подвлачили смо шта је грешка, указивали на пропусте, али смо изгубили годину дана у покушају да Садовићу објаснимо да једнострани приједлози не пролазе. Сада, када је међународна јавност стала иза тога, министар безбједности БиХ, по свему судећи, прихватио је неке сугестије", нагласила је Мајкићева.

Посебно је нелогично, каже она, одбацити цијели закон због једног или два амандмана.

"Закони се полако ишчишћавају и усаглашавају. Када је у питању закон о кретању опасних материја, могуће је постићи неку врсту координације на нивоу БиХ. Исто тако, закон о граничној контроли прилично је усаглашен, иако је постојао низ примједби међународне заједнице", закључила је Мајкићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog