Politika

Чордаш: Да се не понови ''Априлски пакет''

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Републике Српске Давор Чордаш изјавио је да се у процесу уставних промјена не смије доћи у ситуацију као прије три године, када је пао "априлски пакет".


''На уставним промјенама можемо 'заковати' ствари и доћи до сличног резултата као што смо имали прије три године када је пао `априлски пакет`. Увјерен сам да ће у кратком времену бити остварено оно што нам је задато. Политичари који не буду сарађивали, или ће се морати склонити, или ће бити уклоњени са политичке сцене", рекао је Чордаш и нагласио да БиХ не може остати као пусто острво, јер то Америка неће дозволити.

Чордаш је рекао да уставна реформа није питање прудског процеса и тројице лидера, већ представника свих политичких странака у парламенту БиХ и њихове одговорности, како за садашњост, тако и за будућност.

"Три лидера су људи који носе идеју, али су јасно рекли да се до краја морају укључити сви да би заживио прудски процес. Да би у Уставу БиХ било шта било измијењено, мора се доћи до двотрећинске већине у парламенту. Представници три политичке странке нису довољни да би био донесен било који корак у промјени Устава БиХ, а када је ријеч о Пруду, већ је добар дио из споразума заживио - од питања државне имовине, дистрикта Брчко, фискалног савјета, а најављује се и реконструкција Савјета министара БиХ", нагласио је Чордаш.

Он је увјерен да ће се наћи довољно снага у БиХ за уставну реформу, али у овој години, јер ако се било шта пренесе у сљедећу годину, која је изборна, тада ће поново наступити она реторика за коју су САД јасно поручиле да је неће толерисати.

Чордаш сматра да је порука САД јасна - да политичари који се буду враћали у прошлост и који буду користили националну реторику прошлости неће имати перспективу да остану у политици.

"И Федерација БиХ и РС своје максималистичке захтјеве треба да сведу на разумну мјеру. Када је ријеч о ентитетском гласању, мислим да ће оно бити ријешено ако се договоримо о будућем устројству БиХ, који ће задовољити сва три конститутивна народа", рекао је Чордаш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog