Politika

Чолак: Случај "Добровољачка" одузети од Србије

САРАЈЕВО - Mинистар правде БиХ Бариша Чолак изјавио је да би случај "Добровољачка" требало пребацити из Србије у БиХ и ту га и окончати, у складу са Европском конвенцијом о преносу кривичних поступака.

"У три наврата писали смо Министарству правосуђа Србије. Наша екипа је ишла у Београд да би иновирали неке споразуме са Србијом, али се разговарало и о овом проблему. Очекујем ових дана конкретан одговор. У међувремену су стигле и оптужнице за један број особа", рекао је Чолак.

Чолак је изразио наду да ће ускоро бити одржан састанак на министарском нивоу посвећен нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Чолак је рекао да је могуће склопити споразум са Министарством правде Србије о вођењу судских поступака, којим би била спријечена будућа паралелна суђења и најавио да ће се у том погледу у наредном периоду врло интензивно радити.

"БиХ тужилаштво и тужилаштво Србије на том пољу могу постићи значајне резултате, уважавајући европске конвенције чији смо потписници и ми и Србија. То је потребно урадити и да би наши односи били што више унапријеђени. Обје државе оријентисане су ка Европи и ЕУ, а сигурно ће и те како бити цијењено колико ће бити успјеха у превладавању проблема које сада имамо", рекао је Чолак.

Он је навео да је неспорно да се овај догађај десио и да је неспорно да је ту настрадао један број лица.

"Треба у поступку бити утврђено ко је за то одговоран, али ми цијенимо да то треба радити правосуђе БиХ, јер се тај догађај збио овдје", рекао је Чолак.

Он је истакао да се често лоше говори о правосуђу у БиХ, због чега је неопходно да сви скупа уложе напоре да што прије буде афирмисан и убрзан процес реформе у правосуђу.

Чолак је навео да ће нека кључна питања бити рјешавана током уставних реформи.

"То је потреба постојања неког врховног суда, јединствени кривични закон, јединствени буџет за правосуђе у БиХ. Ово би умногоме учинило наше правосуђе још независнијим и професионалнијим", рекао је Чолак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog