Društvo

УИО: Рафинерија у Броду повећава приходе

БАЊА ЛУКА - Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, Кемал Чаушевић, оцијенио је да ће, усвајањем Закона о акцизама, на рачунима Управе на годишњем нивоу бити прикупљено додатних 360 милиона КМ.


Он је додао да ће највише прихода бити прикупљено од продаје цигарета, јер ће акциза за сваку паклицу бити повећана 15 фенинга, док ће за сваки литар горива грађани плаћати додатних 10 фенинга акцизе.

"Новац прикупљен од акцизе на гориво биће коришћен искључиво за изградњу и одржавање путева", рекао је Чаушевић за "Еуро Блиц".

Он је навео да ће увођење акциза утицати и на повећање цијена робе.

"Ту прије свега мислим на цијену нафтних деривата. С обзиром на то да управо цијена нафте диктира цијену већине осталих производа, сигурно је да ће доћи до поскупљења", навео је Чаушевић.

Говорећи о расподјели прихода од акциза ентитетима, Чаушевић је навео да ће они бити распоређени на досадашњи начин, односно на основу крајње потрошње.

"Изузетак је 10 фенинга акцизе на нафтне деривате, а одлуку о томе како ће тај новац бити распоређен ентитетима донијеће Управни одбор УИО. Потребно је донијети посебан правилник, а тренутно постоје разни приједлози", рекао је Чаушевић.

Он је додао да су у овој години приходи на рачуну Управе мањи за шест одсто у односу на прва четири мјесеца прошле године, изузимајући посљедице потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, односно укидања царина на производе из ЕУ.

"То се највише односи на смањење прихода од царина због смањења увоза за 25 одсто, чиме је и основица за обрачун ПДВ смањена за четвртину. Приходи од акциза су на истом нивоу као прошле године, док домаћи ПДВ има благу тенденцију раста", рекао је Чаушевић.

Он је додао да је један од разлога за повећање прихода од домаћег ПДВ и покретање производње у Рафинерији нафте у Броду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog