Politika

Инцко увјерен да је безгрешан

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко дубоко је увјерен у исправност својих ставова које је изнио пред Савјетом безбједности УН, изразивши очекивање да ће Народна скупштина Републике Српске темељно размотрити његов захтјев.


"Размислићу о следећим корацима. У мојим рукама су и бонска овлашћења, а након 11. јуна знаћу шта ми је чинити", рекао је Инцко.

Он очекује да Народна скупшитна РС до 11. јуна коригује ставове који се односе на закључке парламента од 14. маја, а који се тичу ефеката преноса уставних овлаштења са ентитета на БиХ.

"Нисам човјек који жели заоштравати ситуацију. Правник сам и имам нека морална и политичка начела. Она нису могла доћи до изражаја одмах, али сада, када имамо овакву ситуацију показујем како размишљам и ко сам", рекао је Инцко.

Он је нагласио да је охрабрен подршком потпредсједника САД, Џозефа Бајдена, и специјалног представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Хавијера Солане, који подржавају цјеловиту БиХ.

"Солана и Бајден су рекли да ентитети и даље треба да постоје, али у оквиру цјеловите БиХ. Унутар тих параметара могу се договарати принципи унутрашњег уређења и било би добро да на тим основама дође до уставних промјена којима бисмо направили функционалнију, ефикаснију и јефтинију власт", додао је Инцко.

Он је изразио очекивање да ће до општих избора у БиХ следеће године бити договорене уставне промјене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog