Društvo

Укидање виза - никоме!

БЕОГРАД - Европска комисија током јуна неће донијети званичну препоруку о укидању виза ни за једну земљу западног Балкана, пише београдски лист "Данас", позивајући се на изворе у Европској комисији и Влади Србије.


Лист као разлог наводи то што су министарства унутрашњих послова и правосуђа земаља чланица ЕУ тек почела усаглашавања о заједничком ставу.

С друге стране, како се додаје, Србија може очекивати охрабрење са састанка Савјета министара спољних послова ЕУ заказаног за 15. јун.

Пошто Комисија никада не доноси препоруке за које унапријед није сигурна да ће Савјет ЕУ усвојити, сачекаће се исход тог усаглашавања, које тек треба да почне пуним интензитетом.

Први састанак европског комесара за безбједност Жака Бароа са министрима правосуђа и унутрашњих послова на којем ће се говорити о најновијем извјештају Европске комисије за укидање виза западном Балкану заказан је за сриједу и четвртак, 4. и 5. јуна, у Луксембургу.

"Намјера Чешке, као земље која предсједава ЕУ, јесте да се међу закључке са засједања Савјета за спољне послове 15. јуна у Луксембургу уврсте јасна позитивна порука оним земљама које су испуниле задатке из Мапе пута и позив Европској комисији да почне да ради на уклањању визног режима за те земље", рекао је за "Данас" портпарол чешког предсједништва ЕУ Јан Слива.

Европски комесар Жак Баро званично ће на састанку у Луксембургу представити нови извјештај о напретку земаља у процесу испуњавања критеријума из мапа пута и одговараће на питања министара, од којих ће поједини изнијети своја запажања.

Може се очекивати да ће Италија и Словенија наступити експлицитно у корист што бржег укидања виза државама које су показале најбољи напредак, док ће Њемачка имати опрезнији приступ - рекли су извори из Брисела и Београда.

Како саговорници у Влади Србије истичу, једини проблем у вези са укидањем виза Србији је издавање пасоша косовским Албанцима, али то "не спада у техничке, већ искључиво политичке проблеме"..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog