Politika

Расим Љајић: Муслимани су у Србији подијељени и без Церића

БЕОГРАД - Предсједник Националног савјета Србије за сарадњу са Хашким трибуналом, Расим Љајић, је рекао да је била непотреба изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића да су у Србији угрожена права муслимана, али и истакао да је "добро што ју је на крају посјете демантовао, јер права муслимана у Србији нису угрожена".


Љајић је истакао да не треба долијевати уље на ватри између Београда и Сарајева, те да је "најважније је да се лопта спусти на земљу".

Он је оцијенио да, "нажалост, у Србији постоји подјела међу муслиманима, са Церићем и без Церића".

Љајић је додао да је била непотребна и изјава српског министра вјера Богољуба Шијаковића да је због својих оцјена о стању права муслимана у Србији Церић "непожељан у Србији".

"То није допринос ни смиривању ситуације у Санџаку, нити нормализацији односа Београда и Сарајева. Треба се клонити јаких речи, јер су ионако свеже ране од недавне прошлости. А свака таква порука је сипање соли на те ране", додао је Љајић.

Расим Љајић је дао и духовиту изјаву, по којој "Ратко Младић не може мирно да спава, без обзира на посљедњи став САД да Србија сарађује са Хагом".

"Наш је интерес да ту причу завршимо, јер без обзира на став САД, имаћемо проблем све док Младић не буде у Хагу. Потраге су врло интензивне и неће престати ни наредних дана и месеци док тај посао не завршимо. Очекујем да ту причу завршимо до краја године", рекао је Љајић.

Он је додао да је хашки тужилац Серж Брамерц већ конципирао извјештај за Савјет безбједности УН, који је позитивнији него децембарски.

"Тврди да постоји сарадња у свим областима, а једина ствар око које се не слажемо је та да он верује да су Младић и Хаџић у домашају српских власти. Ми не тврдимо да они нису у Србији, али немамо никакво сазнање да су стопроцентно овде", каже Љајић, коментаришући Брамерцов извјештај.

Он је рекао да САД оцјеном да Београд сарађује са овим судом нису утицале на Холандију да одблокира примјену Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ и да још једино холандске власти не вјерују да Србија потпуно сарађује са Хашким трибуналом.

"Холандија то ради из унутрашњополитичких разлога. За ту промену политике морали би да траже сагласност парламента, а холандска влада то жели да избегне. Многи су сматрали да иза таквог става Холандије стоји САД, али сада је отклоњена и та дилема", рекао је Љајић.

Он је навео да овај званични став Америке, без обзира на Холандију, може имати утицаја на друге чланице ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog