Politika

Јелинчић: Прекројимо авнојевске границе

БЕЧ - Лидер Словеначке националне странке (СНС) Змаго Јелинчич је оцијенио да је његов приједлог новог цртања граница на тлу бивше Југославије од користи и за Србију, а не само за Словенију, која има територијални проблем са сусједном Хрватском.


Он је у интервјуу за франкфуртске „Вести" рекао да је његова странка покренула иницијативу код словеначке владе, али и код Савјета Европе и других европских институција да се организује међународна мировна конференција како би се коначно ставила тачка на међудржавне границе, јер такве конференције заправо није ни било.

„Учествовале би све бивше југословенске републике, осим Македоније, која није била обухваћена ратом 90-их, као ни Косово, које је унутрашње питање Србије", рекао је Јелинчић

„Паралелно ћемо организовати у Брчком другу међународну конференцију о сукцесији Јадранског мора и питања државних граница. Из сваке републике била би по два реферата на ову тему", објаснио је он.

На питање ко се одазвао његовом позиву Јелинчић је одговорио да тренутно списак учесника није коначан, али да зна да ће доћи представници из Србије, Републике Српске, Црне Горе, и наравно Словеније.

„Авнојевске границе су непостојећа категорија, јер ни на Првом заседању Авноја, ни на Другом никада ниједна ријеч није проговорена о питању граница. Све границе унутар бивше Југославије биле су административне и нису никада биле одређене пo неком међурепубличком и међународном уговору, већ су биле резултат договора комунистичких вођа", истиче вођа словеначке деснице.

На констатацију да је Бадинтерова комисија заузела став да се СФРЈ може распадати по административним линијама република, Јелинчић је указао да је та комисија била временски ограничена и није била арбитрарни орган, те да зато она данас треба да се надгради међунардном конференцијом како би се коначно ставила тачка на питање међудржавног разграничења бивших југословенских република.

„Увек је паметно да се удружите против заједничког непријатеља, а то је Хрватска која има граничне спорове са свима. И са Словенијом, и са Србијом и БиХ и Црном Гором", каже Јелинчић и додаје да „када се буде суочила са четири фронта онда ће и Европа да увиди да је то велики проблем који мора да се ријеши на нивоу Савета Европе и ЕУ".

Он каже да је „Хрватска је на дипломатском терену веома јака и не преза од подмићивања дипломата широм Европе".

Јелинчић каже да је „то једино могуће мирно ријешити управо преко међународне конференције, јер ако се то не учини на овај начин, онда ће звецкати оружје".

„Будите захвални Словенији што блокира чланство Хрватске у ЕУ, јер када би Хрвати ушли, Србија би могла да заборави на чланство. Хрвати би, будите сигурни, блокирали чланство Србије, БиХ и Црне Горе", тврди словеначки политичар упозоровши да Хрвати имају територијалне претензије према западном Срему и Боки Которској коју су почели да зову Заљев светаца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog